Cioloş: "Dorim rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană"

România doreşte rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş, adăugând că acest lucru ar fi benefic pentru ambele părţi - atât pentru Londra, cât şi pentru Bruxelles.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

"România în mod clar a afirmat deja — dorim rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, e un lucru atât în interesul Marii Britanii, cât şi al Uniunii Europene. În mare parte, pornim cu o abordare pozitivă a punctelor puse în discuţie de către Regatul Unit al Marii Britanii", a declarat Cioloş marţi, citat de Agerpres, în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu membrii comisiilor parlamentare reunite pentru afaceri europene.

De asemenea, premierul, delegat să participe în locul lui Iohannis la Consiliul European care va avea loc săptămâna viitoare, a mai apreciat că la reuniunea de la Bruxelles, Regatul Unit al Marii Britanii va face câteva propuneri de "reformare sau de adaptare a modului de funcţionare a Uniunii Europene", în contextul în care Londra pregăteşte un referendum legat de rămânerea sau părăsirea UE.

"Chiar mâine o să am o întâlnire cu premierul Cameron, care vizitează şi România înaintea acestui Consiliu", a declarat Cioloş.

Reamintim că premierul român urmeză să aibă o întâlnire cu premierul britanic, întâlnire la care se vor discuta teme sensibile pentru români. Potrivit fostului preşedinte Băsescu, unele dintre condiţiile pe care David Cameron vrea să le impună, pentru ca Marea Britanie să rămână în UE sunt legate de piaţa forţei de muncă şi sunt de neacceptat pentru România.

"Eu ştiu povestea lui David Cameron legat de condiţiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piaţa forţei de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetăţenilor europeni din alte state care vin şi muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care îl acordă britanicilor, ceea ce iar este de neacceptat, având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit.

Deci este o temă extrem de sensibilă şi cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat extrem de puternic din acest punct de vedere pentru a apăra în primul rând cetăţenii români şi pe urmă interesele Marii Britanii. Sunt multe alte zone în care se poate negocia reducerea contribuţiei financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetăţenilor pentru că asta ar afecta cetăţenii români în mod consistent şi România nu poate accepta o astfel de abordare", a declarat marţi Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne