Ciolacu vrea să oblige producătorii să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul. Analist: O aberaţie. Se luptă ca Don Quijote

Marcel Ciolacu (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
10.05.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul va pregăti măsuri, după modelul francez, pentru a-i penaliza pe producătorii care au scăzut gramajul la unele produse în timp ce au menţinut aceleaşi preţuri, afirmând că şi această practică este o formă de înşelăciune împotriva consumatorilor. Totuşi, un analist politic a criticat acest demers.

“Se pare că a ajuns şi la noi faptul că unii comercianţi au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat preţurile la fel de mari, este o formă de înşelăciune împotriva consumatorilor! Este de fapt o scumpire ‘camuflată’ şi nejustificată economic, sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităţilor de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă preţul produsului a rămas neschimbat. Şi, evident, sancţiuni dure pentru nerespectarea acestei obligaţii”, a anunţat Ciolacu.

Consultantul politic Adrian Negrescu a criticat remarcile premierului, susţinând, la B1 TV, că acesta “se luptă ca Don Quijote cu morile de vânt din această perspectivă pentru că măsura propusă de a trece pe ambalaj (…) e o aberaţie”.

“Raportat la ce facem asta? La ce preţuri şi în ce condiţii? Această reducere a cantităţii de produs e o metodă prin care producătorii încearcă să-şi salveze vânzările, că-i costă mai mult să producă orice, mai ales în zona alimentară. Şi în loc să crească preţurile, încearcă să reducă din produs”, a adăugat Negrescu.

Prin măsurile de plafonare a preţurilor la alimentele de bază, social-democraţii susţin că au reuşit să ţină atât inflaţia, cât şi specula sub control, asigurând stabilitate şi predictibilitate mai ales pentru produsele pe care românii le consumă cel mai des. Cu toate acestea, precizează Ziare.com, unele firme de retail au ales să ţină preţurile produselor la nivelul plafonat sau chiar sub acesta, dar în acelaşi timp, să reducă gramajul respectivelor produse. Fenomenul este cunoscut sub numele de shrinkflaţie şi se observă nu numai în România, ci în majoritatea pieţelor europene.

Aşa zisa shrinkflaţie este o problemă atât pentru consumatori, cât şi pentru guverne, deoarece gospodăriile se luptă să facă faţă scăderii puterii de cumpărare în faţa inflaţiei ridicate din ultimii ani. Astfel, continuă site-ul citat, rezultatele măsurilor de protejare a familiilor cu venituri mici şi medii luate de Guvernul Ciolacu nu îşi ating scopul în faţa acestui tip de practici implementate de unii retaileri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor