Ciolacu, acuzat de un economist că a apelat la tot felul de "şmecherii" ca să ascundă dezastrul economic

Cristian Paun (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.07.2025

Economistul Cristian Păun a atras atenţia, la Digi24, că fondul de rezervă al Guvernului a fost folosit în mod netransparent şi abuziv de fostul premier PSD Marcel Ciolacu pentru cheltuieli care nu au legătură cu urgenţele sau situaţiile neprevăzute, aşa cum prevede legea. El a criticat lipsa rectificărilor bugetare şi a acuzat guvernul Ciolacu că a mascat deficitele reale, punând în pericol credibilitatea financiară a României.

Jurnalistă: Banii din fondul de rezervă s-au dat pentru cheltuieli salariale sau restanţe. Pentru anul 2025, Ministerul de Finanţe a estimat că vor exista în fondul de rezervă doar 132 de milioane de lei. Sumă substanţial mai mică faţă de 2024, când vorbeam despre 18 miliarde. În 2023, Ministerul Finanţelor estima că fondul de rezervă va dispune de 8,3 miliarde de lei. Cum arată toate aceste dezvăluiri, toate aceste cifre, sume uriaşe de bani date în ţară şi nu numai, cum arată cifrele?

Cristian Păun: Această situaţie arată, până la urmă, modul în care a fost guvernată România de către ultimele guvernări. În special de ultima, pentru că cea mai mare parte din această sumă, aproape 65 de miliarde din cele 80, au fost date de către Guvernul Ciolacu.

Deci, fondul de rezervă, în principal, este un fond pentru situaţii care necesită o rezervă, anume situaţii neprevăzute. O inundaţie, o calamitate naturală, o problemă la graniţă, nu ştiu, ceva care este neprevăzut. Ori, noi am folosit acest fond de rezervă pentru a face tot felul de lucruri, complet netransparent, complet în afara controlului democratic.

Practic, Guvernul Ciolacu, în primul rând, poate fi caracterizat ca un guvern lipsit de transparenţă, un guvern care a evitat sistematic rectificările bugetare, că aşa ar fi trebuit, de fapt, să se întâmple aceste realocări de resurse, adică un fel de şmecherie bugetară, fiscal-bugetară, care arată neseriozitate şi care justifică, din plin, îngrijorarea creditorilor internaţionali, îngrijorarea Uniunii Europene, când se uită la aşa ceva.

Cred că orice finanţist din lumea asta, cu capul pe umeri, când vede că prin fondul de rezervă au fost alocate asemenea resurse, îşi face cruce. Deci nu e posibil să faci aşa ceva la nivel de prim-ministru. Pentru asemenea sume, din ce am văzut ca cifre, Guvernul Ciolacu a cheltuit prin fondul de rezervă cât n-au cheltuit toţi prim-miniştrii ai României care s-au perindat pe la Palatul Victoria de-a lungul timpului. Adică o sumă enormă, o sumă imensă, din pixul premierului şi, aşa cum aţi arătat şi dumneavoastră, foarte multe sume n-aveau nicio legătură cu rezerva.

Erau pur şi simplu sume scoase de acolo, date unor primării, date unor ministere, pentru că, de exemplu, la Ministerul Transporturilor nu s-au absorbit fondurile europene, trebuiau plătite facturile celor care lucrau acolo pe şantiere şi care nu îşi puteau primi banii dacă fondurile europene nu erau absorbite. Aveam întârziere pe PNRR şi Guvernul Ciolacu, ca să ascundă acest eşec, a dat din fondul de rezervă bani pentru că altfel se blocau lucrările pe şantier, oamenii îşi luau basculantele şi plecau. Şi lucrurile cumva au fost puse sub preş printr-un astfel de mecanism.

La acest mecanism se mai adaugă şi o altă şmecherie, pe care au tot rostogolit-o guvernele din ultima perioadă, este acea şmecherie ca în luna decembrie, facturile de plată să le muţi în luna ianuarie sau luna februarie a anului următor, făcând în aşa fel încât deficitul să nu pară atât de mare, cumva mutai o parte din deficit în anul următor.

Sigur că anumite metodologii de calcul a deficitului iau în calcul şi aşa ceva. Dar oricum, am făcut tot posibilul să ascundem mizeria sub preş, iar acest fond de rezervă nu este altceva decât o tehnică de acest tip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor