Enrico Letta este convins că 'fără locuri de muncă, Italia nu se va putea salva' (presa italiană)

Criza economică şi socială din Italia, lipsa locurilor de muncă şi necesitatea de a reforma piaţa muncii din ţară se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Premieul italian  Enrico Letta. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.06.2013

Criza economică şi socială din Italia, lipsa locurilor de muncă şi necesitatea de a reforma piaţa muncii din ţară se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că secretarul general al sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, care a deschis miercuri la Roma lucrările celui de-al XVII-lea congres federal al acestui sindicat (cel de al doilea ca mărime şi importanţă din Italia), a declarat că situaţia economică şi socială a ţării 'este la limită, iar Italia riscă să se prăbuşească' dacă guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta (condus de Enrico Letta, moderat de centru-stânga) 'nu va lua măsuri imediate şi concrete'.

Obiectivul este realizarea 'unui şoc fiscal pozitiv', adică o reducere imediată a taxelor 'pentru întreprinderile care decid să angajeze tineri şi şomeri şi care vor să facă investiţii', a mai afirmat liderul sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, care a adăugat că 'guvernul şi forţele politice au datoria să ia iniţiativele necesare pentru a scoate ţara din actualul impas cauzat de criza economică'. Dacă politica nu va face acest lucru, în Italia va continua să crească 'periculoasa neîncredere a cetăţenilor italieni faţă de partidele politice şi faţă de instituţiile ţării, în general', a mai spus Bonanni, conform principalului cotidian roman.

Italia trebuie să iasă din recesiune şi trebuie să reînceapă să crească, din punct de vedere economic, iar resursele financiare pentru a putea realiza acest obiectiv, a mai declarat liderul Cisl, 'pot veni din flexibilitatea pe care Uniunea Europeană va trebui să o acorde Italiei, din taxarea marilor patrimonii imobiliare şi financiare şi din vânzarea patrimoniului imobiliar public, al statului italian'. Bonanni a mai subliniat necesitatea de a recupera resurse financiare 'prin descoperirea şi pedepsirea marilor evazionişti fiscali', notează publicaţia amintită.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, într-un mesaj trimis miercuri liderului sindicatului Cisl, cu ocazia începerii lucrărilor congresului, a subliniat că sindicatele din Italia se află în faţa unei sfidări 'de mare complexitate', iar Italia va trebui 'să apere drepturile şi demnitatea oamenilor muncii', cu intervenţii şi instrumente noi şi concrete, necesare 'pentru a depăşi actuala criză economică, printr-o creştere a productivităţii şi a competitivităţii ţării'. Sunt necesare 'noi forme curajoase de solidaritate' pentru a opri criza economică şi pentru a crea locuri de muncă, mai ales pentru tineri, a mai scris şeful statului italian în acest mesaj, în care a adăugat că în Italia, la ora actuală, 'scenariul economic şi social este dificil, din cauza recesiunii, dar ţara dispune de toate capacităţile necesare pentru a putea reacţiona în mod pozitiv'.

Publicaţia La Stampa din Torino semnalează prezenţa premierului Enrico Letta la deschiderea lucrărilor congresului sindicatului Cisl. În discursul său, şeful executivului de la Roma a invitat toate sindicatele 'să fie inflexibile cu guvernul, deoarece meseria sindicaliştilor este aceea de a apăra drepturile lucrătorilor'. Letta a mai afirmat că prioritatea guvernului italian de mare coaliţie este aceea de a crea locuri de muncă şi de a stimula creşterea economică, deoarece 'fără locuri de muncă, Italia nu se va putea salva'.

Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a mai subliniat importanţa summitului care se va desfăşura vineri la Roma, la care vor participa miniştrii muncii din Italia, Germania, Franţa şi Spania. În cadrul acestei întâlniri, 'vom încerca să lansăm un semnal puternic', a mai spus şeful executivului italian, 'pentru a pune la punct o agendă de lucru comună, în cel de-al doilea semestru al anului în curs şi în 2014', o agendă 'împotriva şomajului, mai ales acela în rândul tinerilor, prin fapte concrete, nu numai prin cuvinte şi promisiuni', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor