Ciocniri violente în Ierusalim după ce poliţia israeliană ucide un palestinian

Joi, poliţia israeliană a împuşcat mortal un bărbat palestinian de 32 de ani suspectat că ar fi încercat cu câteva ore mai devreme să ucidă un activist evreu de extremă dreapta.
Un manifestant palestinian trage cu o armă improvizată asupra forţelor de securitate israeliene în timpul ciocnirilor violente din Ierusalimul de Est, 30 octombrie 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
31.10.2014

Joi, poliţia israeliană a împuşcat mortal un bărbat palestinian de 32 de ani suspectat că ar fi încercat cu câteva ore mai devreme să ucidă un activist evreu de extremă dreapta, Yehuda Glick, ducând la ciocniri violente în Ierusalimul de Est şi declanşând temeri cu privire la o nouă revoltă palestiniană.

Complexul Al-Aqsa, sau Muntele Templului, un loc sfânt care s-a aflat în centrul ultimelor violenţe, a fost închis pentru aproape o zi întreagă tuturor vizitatorilor, ca o măsură de precauţie şi securitate. A fost prima închidere completă în 14 ani a locului sfânt, venerat atât de evrei cât şi de musulmani. Joi seara, poliţia israeliană a redeschis complexul.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a denunţat acţiunile Israelului ca fiind echivalente cu o declaraţie de război şi partidul său Fatah a făcut vineri un apel pentru o “zi de furie”. Nu a fost însă clar dacă Al-Aqsa va fi deschis musulmanilor în ziua lor sfântă.

Moataz Hejazi a fost suspectat de împuşcarea şi rănirea lui Yehuda Glick, un activist religios de extremă dreapta care a condus o companie ca evreilor să li se dea voie să se roage în complexul Al-Aqsa.

Glick, un colonist născut în SUA, a fost împuşcat în timp ce părăsea o conferinţă desfăşurată la Centrul Menachem Begin din Ierusalim, miercuri seara. Atacatorul său a scăpat cu ajutorul unei motociclete.

Un purtător de cuvânt al Centrului a afirmat că Hejazi a lucrat la un restaurant de acolo. Glick, în vârstă de 48 de ani, rămâne într-o stare gravă dar stabilă, cu patru răni provocate de gloanţe, au declarat doctorii.

Rezidenţii au declarat că sute de poliţişti israelieni au fost implicaţi în operaţiunea de căutare a lui Hejazi înaintea zorilor. El a fost găsit în locuinţa familiei sale în cartierul Abu Tor din Ierusalimul de Est şi în cele din urmă a fost încolţit pe terasa unei clădiri învecinate.

“Unităţile anti-tero ale poliţiei au înconjurat o casă din cartierul Abu Tor pentru a aresta un suspect în tentativa de asasinare a lui Yehuda Glick”, a declarat Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei israeliene. “Imediat după ce au sosit la faţa locului s-a tras asupra poliţiştilor, iar aceştia au întors focul şi l-au împuşcat mortal pe suspect.”

Localnicii l-au identificat pe bărbat în persoana lui Hejazi, care a fost eliberat dintr-o închisoare israeliană în 2012 după ce a ispăşit o sentinţă de 11 ani.

Mulţimi de tineri palestinieni au blocat cu cauciucuri aprinse şi gunoaie străzile din apropierea locului în care a fost ucis Hejazi. De asemenea, ei au aruncat cu cărămizi şi bucăţi de cauciuc tăiat asupra poliţiştilor israelieni.

Poliţia israeliană a folosit grenade de tip flash bang şi gaz lacrimogen pentru a ţine la distanţă grupurile de rezidenţi furioşi şi în cele din urmă au reuşit să îi disperseze.

Ciocnirile au continuat timp de mai multe ore după uciderea lui Hejazi.

Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a capturat şi ocupat în cadrul Războiului de Şase Zile din 1967, a fost o sursă de fricţiune intensă în lunile recente, în special în jurul localităţii Silwan, situată lângă complexul Al-Aqsa.

Organizaţiile evreieşti de colonizare au achiziţionat peste două duzini de clădiri în Silwan de-a lungul anilor, incluzând nouă în ultimele trei luni, şi au mutat familii de colonişti în acele clădiri pentru popula districtul cu evrei. Aproximativ 500 de colonişti evrei locuiesc în mijlocul a aproape 40.000 de rezidenţi palestinieni.

Statele Unite au condamnat împuşcarea lui Glick dar au cerut tuturor taberelor să manifeste cumpătare şi să menţină status quo-ul istoric al locului sfânt din Ierusalim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor