Predoiu cere responsabilitate fiscală din partea cuplului Ponta-Teodorovici
alte articole
Acordul politic iniţiat de PNL privind Codul fiscal a adus guvernul din zona fanteziei economice în zona realismului economic, mai puţin spectaculos, dar raţional şi responsabil, a declarat luni, în cadrul unui comunicat de presă, prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu care le cere premierului Victor Ponta şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, responsabilitate fiscală şi măsuri de acompaniere a noului cod.
Cătălin Predoiu a subliniat că punctul 4 din Acordul semnat la Parlament, angajamentul de limitare a deficitului, combinat cu declaraţia angajament a ministrului Teodorovici, că orice deficit peste MTO va fi în prealabil obţinut prin acord cu Comisia Europeană, sunt esenţiale.
Momentul adevărului, în opinia liderului liberal, va fi proiectul legii bugetului pe 2016 care trebuie: i) să respecte parametrii bugetari în contextul noului Cod fiscal şi angajamentelor privind limitarea deficitului şi ii) să permită, la finalul exerciţiului bugetar, continuarea relaxării fiscale în 2017.
În acest context, Predoiu le cere public premierului Ponta şi ministrului Teodorovici:
1. să elaboreze imediat un program de ajustare a cheltuielilor publice în administraţie;
2. să prezinte rapid un plan de reformă, de privatizare, de restructurare, de listare la bursă a companiilor cu capital de stat - o gaură neagră a economiei naţionale: companii căpuşate, înglodate în datorii, cu probleme sociale nerezolvate;
3. să demonstreze voinţă pentru îmbunătăţirea colectării veniturilor prin combaterea evaziunii fiscale mari, nu doar a celei de restaurant – de ex., inspectorii ANAF ar trebui să se mute de pe terasele din Mamaia sau Vama Veche în portul Constanţa.
"Am vorbit permanent de măsuri de acompaniere a relaxării fiscale - măsuri de reformă şi de echilibru macroeconomic. Şi o să continui să spun: relaxarea fiscală este nu doar dezirabilă, ci necesară şi o prioritate pentru mine şi PNL. În acelaşi timp, noi avem în programul de guvernare prevăzute măsuri de reformă esenţiale privind privatizarea companiilor de stat, colectarea veniturilor (rămase la un lamentabil 32% din PIB) şi a administraţiei", a mai transmis Predoiu.
Concluzia la care a ajuns prim-vicepreşedintele PNL este că nu poţi vorbi de relaxare fiscală fără reforme, creştere solidă sustenabilă şi păstrarea echilibrului bugetar.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.