Cine-l mai poate opri pe Călin Georgescu să ajungă Preşedintele României? [OPINIE]

Călin Georgescu (Epoch Times Romania)
Didona Goanţă
24.02.2025

În noiembrie 2024, România s-a izbit violent de o realitate crudă, ignorată sau neacceptată până atunci atât de clasa politică, cât şi de instituţiile statului. Realitatea că în ţară, democraţia se poate clătina sub forţa cetăţenilor nostalgici după comunism, extremism, legionarism şi anti europenism, a fost negată ani de zile.

Voit sau nu, politicienilor şi instituţiilor le-au scăpat de sub radar fenomenul amplificat al fake-news-urilor despre vaccin, război sau Uniunea Europeană. Şi, în cele din urmă, voit sau nu, clasa politică din România nu a luat niciodată în calcul unde vor duce, într-o bună zi, cotele alarmante ale abandonului şcolar şi analfabetismului funcţional.

Dar într-un noiembrie târziu am ieşit cu toţii din bula în care ne aflam şi am descoperit atunci, consternaţi şi exasperaţi, cum 2,1 milioane de români au ales să pună ştampila pe buletinul de vot în dreptul unui candidat cu un profil abscons, care avea ghearele ascuţite şi pregătite să demoleze o democraţie câştigată prin sânge, în urmă cu mai bine de 35 de ani. Era profilul unui candidat care se potrivea mănuşă cu tot ce a negat clasa politică.

Ne-am fi aşteptat ca politicienii şi instituţiile din România să se unească într-un efort comun în care fiecare acţiune să fie atent planificată, bine coordonată şi eficient comunicată, astfel încât valul proaspeţilor autosuveranişti proclamaţi să nu mai crească. Dar pentru că nu aşa au stat lucrurile, astăzi, la mai bine de două luni de la acel moment, suntem loviţi de un tsunami care ne sufocă şi ne dezarmează pe zi ce trece.

Conform sondajelor, valul georgiştilor a crescut uluitor de mult faţă de primul tur al alegerilor, iar politicienii fie nu au înţeles ce li se întâmplă, fie, pur şi simplu, nu sunt deranjaţi de perspectiva unui stat condus de un izolaţionist sinistru, care visează la Zamolxis şi redobândirea unor vechi teritorii.

Şi atunci, de unde va veni salvarea noastră?

Georgescu ar putea fi oprit, în primul rând, de Curtea Constituţională să mai candideze. Judecătorii CCR au motivat anularea alegerilor pe motiv că alegătorii au fost dezinformaţi, iar procesul electoral a fost viciat de C.G. prin încălcări ale legislaţiei care au distorsionat caracterul liber şi corect al votului cetăţenilor. Ar fi cu adevărat abracadabrant ca CCR să-i permită lui Georgescu să intre într-o nouă cursă prezidenţială, ar fi un nonsens care ar dinamita şi ultima brumă de credibilitate pe care o mai au instituţiile statului român.

(Personal, consider că motivul pentru care valul susţinătorilor lui Călin Georgescu s-a dublat nu este exclusiv legat de anularea alegerilor, cât mai degrabă se leagă de lipsa de transparenţă şi comunicare clară a instituţiilor cu privire la motivele anulării alegerilor, cât şi de jemanfişismul clasei politice care a continuat să afişeze acţiuni debusolante şi mai puţin logice. Desigur, este de luat în calcul şi faptul că notorietatea lui Georgescu a crescut radical după 27 noiembrie şi a ajuns să fie din ce în ce mai cunoscut în rândul populaţiei care până la momentul primului tur de alegeri nu auzise de el, dar aderau emoţional la profilului unui astfel de candidat)

Un alt actor important care îl poate dărma pe Georgescu este electoratul nehotărât. Oamenii care au ales în ultimii douăzeci de ani să practice absenteismul la vot, despre care ştim doar că variază în jurul cifrei de 5 milioane de cetăţeni, dar pentru care, de ani şi ani de zile, nimeni nu s-a obosit să afle cine sunt aceşti 5 milioane de cetăţeni, ce nevoie au, ce nemulţumiri şi către ce profil de candidat ar exista opţiunea să se asocieze.

Dar problema cu acest electorat nehotărât este că cel puţin astăzi, la momentul la care ne aflăm, cu pre companiile care sunt acum în derulare, cred că niciunul dintre candidaţi nu are inclus în strategie să interacţioneze cu electoratul nehotărât. Cel salvator, cel care poate schimba soarta alegerilor din turul 2. Crin Antonescu şi-a ales mesajele de campanie pentru electoratul PSD/PNL, iar Nicuşor Dan îşi îndreaptă abitir atenţia spre electoratul USR, plus electoratul lui, dar mai puţin către electoratul nehotărât. Iar Lasconi, dacă va decide să candideze din nou, va complica calculele celorlalţi candidaţi, dar în niciun caz nu va reuşi să ajungă la felia de electorat nehotărât.

Am să-i dezarmez pe cei care cred că soluţia pentru stoparea expansiunii lui Georgescu ar sta în Gigi Becali, Victor Ponta sau George Simion. Nici toţi trei împreună nu-l vor putea opri pe Georgescu să nu intre în turul doi. Cei 3 vor muşca din toate feliile de electorat, mai puţin din electoratul lui Nicuşor Dan, dar nu vor avea capacitatea să-i destabilizeze masiv voturile lui C.G.

Aşadar, soarta alegerilor din mai, în caz că Georgescu va fi lăsat să candideze, va fi decisă exclusiv şi pentru prima oară în istoria celor 36 de ani de alegeri libere, de către electoratul nehotărât. Fără adaptarea mesajelor către acest electorat, fără o apropiere de ei, Călin Georgescu va fi cel care va aduce bezna peste România.

Articol scris pentru Epoch Times de Didona Goanţă, consultat politic şi expert în comunicare. Punctele de vedere şi opiniile exprimate aparţin exclusiv autorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor