Cine câştigă cel mai mult de pe urma Sudanului de Sud? Răspunsul într-un raport

Femei din Sudanul de Sud la ceremonia de sărbătorire a independenţei, 9 iulie 2012 în Juba, Sudanul de Sud (Paula Bronstein / Getty Images)
Mioara Stoica
12.09.2013

Cele care câştigă cel mai mult sunt ţările vecine, în special Uganda, Kenya , Etiopia, beneficiind din plin, până în prezent, de naşterea celui mai tânăr stat al planetei, Sudanul de Sud.

Aceasta este una dintre principalele concluzii ale primului studiu efectuat privind starea (şi viitorul) economiei Sudanului de Sud, realizată de un organism internaţionale.

Raportul - intitulat „Sudanul de Sud, un studiu privind competitivitatea şi comerţul cu ţările vecine" - a fost difuzat ieri de către Banca Africană de Dezvoltare (African Devolpment Bank, AfDB) , şi permite o privire de ansamblu asupra realităţii economice a Sudanului de Sud, o ţară născută oficial în iulie 2011 după un lung război civil.

Chiar dacă fostul conflict „a distrus baza şi infrastructura" - relatează documentul - economia Sudanului de Sud s-a dovedit a fi plină de viaţă şi deschisă, dezvoltând un volum mare de schimburi comerciale cu ţările vecine şi transformând ţara într-un jucător important în comerţul exterior din întreaga regiune.

Pe de altă parte, cu excepţia exporturilor de petrol, Sudanul de Sud importă aproape toate produsele alimentare şi produsele de care are nevoie.

De exemplu, nu este surprinzător faptul că exporturile din Uganda în Sudanul de Sud au crescut de la 60 de milioane de dolari în 2005, la cifra record de 635 milioane dolari în 2008. Datele se referă la documentele de export la care apoi ar trebui să fie adăugate, de asemenea, cele legate de exporturile informale.

Companiile naţionale nou înfiinţate care aproape toate s-au născut cu capital autohton şi personal, pot fi considerate în continuare, într -un sens, încă „start - up".

După fotografierea situaţiei actuale în multe feluri şi analizarea în detaliu a relaţiilor comerciale dintre Sudanul de Sud şi vecinii săi, raportul enumeră o serie de paşi şi sfaturi pentru construirea unui sistem economic naţional nou şi eficient.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor