Sudanul de Sud: Căştile Albastre ale ONU atacate - şapte morţi şi şaptesprezece răniţi
alte articole
Sudanul de Sud este traversat de cele mai grave ciocniri etnice din ultimii doi ani, stare conflictuală ce a provocat sute de morţi şi răniţi. La graniţa de nord, în Darfur unde pacea nu a mai ajuns de ceva timp, luni, într-o ambuscadă efectuată de "experţi de gherilă", Căştile Albastre care asigură securitatea zonei au suferit cele mai sângeroase pierderi din ultimul deceniu: şapte morţi şi şaptesprezece răniţi. Toţi aparţin contingentului din Tanzania.
Patrula care a fost atacată, trecea de la un punct de control la altul, între Manawashi şi baza de Khar Abeche, în partea de sud a regiunii. Au fost prinşi într-o capcană, o ambuscadă efectuată de ţintaşi experţi de gherilă. Un "atac criminal", a explodat "indignat" secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. Printre răniţi sunt patru ofiţeri de poliţie – dintre care două femei – care aparţin de UNAMID (Misiunea comună între Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Africană) şi 13 soldaţi.
Grupul armat responsabil de acest atac nu a fost încă identificat, dar acesta este al treilea atac de acest gen în ultimele trei săptămâni, iar ONU a arătat cu degetul spre Khartoum (capitala Sudanului) cerând guvernului preşedintelui Al Bashir să acţioneze rapid "pentru a aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili". Un episod văzut deja în ultimii zece ani de război civil în Darfur, care din 2003 a lăsat pe teren 300.000 de morţi.
Problema care s-a ivit în ultimul an şi care a stârnit multe „pofte”, este descoperirea zăcămintelor de aur în zonă.
Aşa cum Epoch Times a raportat într-un articol precedent, noii protagonişti ai goanei după aur sunt în majoranţă chinezii, acuzaţi de neo-colonialism. Un adevărat scandal al căutătorilor de aur ilegali dar şi legali.
Într-o săptămână, au existat 200 de răniţi, în Juba (capitala Sudanului de Sud, care a devenit independentă de Sudan în anul 2011) şi care este afectată de un suprarealist boom al construcţiilor de clădiri, formate din case mici, cu acoperişuri de tablă de culoare albastru, roşu şi verde, campusuri întregi înconjurate de ziduri de beton şi sârmă ghimpată, case de oaspeţi pentru funcţionarii trimişi de ONU şi cele ale companiilor chineze şi europene.
Există depozite importante de aur şi, de asemenea, de Koltan, mineral rar care este esenţial pentru electronică. Această ţară, una dintre cele mai sărace din lume, în care cei mai norocoşi câştigă un salariu de 50 de dolari pe lună şi unde unul din opt copii nu ajunge la vârsta de cinci ani, este bântuită de mulţi „actori”, atât locali cât şi străini, care trebuie să se pună de acord.
Dar se ştie, aurul ca şi diamantele, petrolul, toate resursele naturale, terenurile fertile, pe care aceşti „vulturi” străini vor să şi le acapareze cu forţa, au devenit mânjite de sânge. Nici măcar ONU nu a ieşit fără victime.