Armata viitorului va avea mai mulţi roboţi şi mai puţini soldaţi

(CRISTINA QUICLER / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.09.2012

Industria militară a Israelului încearcă să satisfacă o cerere a armatelor din întreaga lume, care sunt tot mai robotizate, şi are în vedere conceperea de sisteme controlate de la distanţă ce vor înlocui treptat soldaţii în misiunile de patrulare, recunoaştere şi atac, se relatează într-o analiză publicată de agenţia EFE.

Avioanele, elicopterele, vehiculele de patrulare, vedetele pazei de coastă şi ambulanţele aeriene vor reprezenta o industrie ce va trimite soldatul într-un loc sigur din spatele teatrelor de operaţiuni, el devenind un fel de operator al unui joc pe calculator.

'Este o tendinţă care s-a generalizat în armatele cele mai avansate, iar astfel de echipamente vor intra tot mai mult în dotarea lor', afirmă surse din industria de apărare israeliană, care dedică tot mai multe fonduri producerii de vehicule fără echipaj uman sau a unor dispozitive electronice autonome. Mulţi dintre aceşti roboţi se află în etapa timpurie a concepţiei lor, dar mai multe armate, printre care şi cea israeliană, au deja în dotare zeci de astfel de sisteme.

Un exemplu este vehiculul terestru fără echipaj (UGV - Unmanned Ground Vehicle) denumit Guardium, produs de Israel Aerospace Industries Ltd. (IAI). Acesta este adaptat unor misiuni diverse, cum ar fi supravegherea instalaţiilor sensibile, a închisorilor sau a rezervaţiilor de animale din Africa. În versiunea sa militară dispune de armament şi de un sistem de gestionare a ţintelor.

Una dintre principalele preocupări ale Israelului este protejarea prin control de la distanţă a frontierei cu Fâşia Gaza, delimitată de un gard electric de-a lungul căruia soldaţii israelieni care patrulează sunt atacaţi frecvent de miliţiile palestiniene. Aceştia ar urma să fie înlocuiţi de roboţi controlaţi de la distanţă de un 'pilot'.

Există şi o versiune maritimă (USV - Unmanned Surface Vehicles) a vehiculului terestru Guardium, sub numele de 'Protector', produs de societatea Rafael. Este o ambarcaţiune fără echipaj, cu o lungime de 9 metri şi dispune de un sistem integral pentru lupta navală comandat de la distanţă. Camerele video puternice şi senzorii oferă 'pilotului' posibilitatea să observe tot ceea ce se află la suprafaţa apei şi să acţioneze armamentul de la bord.

Aceste sisteme au apărut la mult timp după avioanele fără pilot, cunoscute şi sub denumirea de drone. În urmă cu 15 ani armata israeliană primea dronele MK-I, produse de IAI şi folosite pentru misiuni de recunoaştere, ele fiind înlocuite ulterior de aparatele MK-III şi Herón. Acestora le-au urmat alte avioane fără pilot care pot îndeplini şi misiuni de atac la sol, cum ar fi Heron TP, cu o anvergură asemănătoare celei a unui Boeing 737 şi cu o autonomie suficientă care îi permite să ajungă chiar deasupra Iranului. Alte exemple sunt cele realizate de Elbit Systems, cum ar fi dronele polivalente din seria Hermes, sau aparatul Skylark, unul dintre puţinele avioane de sprijin tactic al infanteriei. Acesta din urmă este un mic aparat demontabil cu o anvergură de numai 3 metri şi permite unităţilor terestre să observe tot ce se întâmplă în jurul lor.

În anul 2010 Israelul a exportat echipamente militare de recunoaştere în valoare totală de 7,4 miliarde de dolari, fiind al patrulea exportator mondial la acest capitol. Potrivit devizei 'mai rapid, mai sus şi tot mai mic', micro-avioanele Mosquito şi Ghost, ambele produse de IAI, aparţin unei noi generaţii de aparate miniaturizate pentru războiul urban, combaterea traficului cu droguri şi a terorismului.

'Dar viitorul este cel al nanotehnologiilor', afirmă preşedintele israelian Shimon Perez, întrucât în războaiele moderne 'un bombardier de 100 de milioane de dolari nu foloseşte la nimic atunci când vrei să lichidezi un terorist sinucigaş'. Perez a constituit în anul 2006 un grup de lucru compus din 15 oameni de ştiinţă, care trebuie să găsească soluţii de combatere a riscurilor viitorului şi se vor ocupa de conceperea unor sisteme inedite pe care nici cinematografia de science-fiction nu le-a imaginat, cum ar de exemplu o insectă bionică spion.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor