Cinci partide ar intra în Parlament. Maia Sandu, politicianul cu cea mai mare încredere

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în viitorul Legislativ ar accede doar cinci formaţiuni politice. Este vorba de PSRM, Partidul Politic „Partidul Nostru”, PAS, Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” şi PCRM.
Maia Sandu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Matei Dobrovie
04.05.2016

Pentru PSRM ar vota 28% dintre moldoveni, iar pentru Partidul Politic Partidul Nostru - 18,7%. Partidul Acţiune şi Solidaritate, iniţiat de Maia Sandu, ar obţine 17,4% din sufragii, iar Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr 14,1%. Pentru PCRM ar vota 8,2%.

Rezultatele sondajului arată că partidele de la guvernare nu ar trece pragul electoral. Astfel, PDM ar obţine doar 4,9% din sufragii, PPEM -4,7%, PL- 2,7%, iar PLDM - 0,6%.

Politicianul care se bucură de cea mai mare încredere printre moldoveni este Maia Sandu. Circa 40% din respondenţii Barometrului de Opinie Publică au declarat că au multă şi foarte multă încredere în fostul ministru al Educaţiei, potrivit Unimedia. Sandu este urmată de liderul socialiştilor, Igor Dodon şi liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

La polul opus se află prim-vicepreşedintele PDM, Vladimir Plahotniuc, care este în topul persoanelor care în niciun caz nu ar fi votate niciodată de către moldoveni. Întrebaţi pe cine nu ar vota la funcţia de şef al statului, 52,4 % din respondenţi au răspuns cu numele acestuia. El este urmat în topul negativ de fostul premier Vlad Filat, liderul PL Mihai Ghimpu şi preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu.

Pe de altă parte, Barometrul Opiniei Publice mai arată că 86% dintre cetăţeni consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită şi doar 7% cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă. Totodată, datele sondajului arată că aproximativ 84% din respondenţi nu sunt mulţumiţi de situaţia economică din Republica Moldova.

În plus, trei pătrimi dintre cetăţeni consideră că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere şi corecte, în timp ce aproape 90% consideră că ţara nu este guvernată de voinţa poporului.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-23 aprilie 2016 pe un eşantion de 1.143 de persoane şi are o marjă de eroare de 3%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor