Cinci lucruri care trebuie ştiute despre cazul Assange
alte articole
Julian Assange ar putea fi extrădat în curând în Suedia, care vrea să-l judece pentru agresiune sexuală. Viaţa lui Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, care a publicat numeroase documente confidenţiale, prezintă numeroase zone de umbră, scrie săptămânalul L'Express care trece în revistă cinci lucruri care trebuie ştiute despre acesta.
Mai întâi, cine este Julian Assange? El are 41 de ani, este de origine australiană, fiul unui cuplu de saltimbanci. Din cauza unui bunic care îi teroriza, mama lui a fugit de acasă împreună cu el, când avea opt ani. Julian Assange a schimbat multe case, şcoli, dar şi-a cultivat în permanenţă singura lui pasiune, informatica. El este cel care în 2006 a creat, chiar dacă nu a recunoscut niciodată acest lucru, site-ul WikiLeaks, o bază de date mondiale, alimentată de partizani ai transparenţei, de disidenţi politici, oameni de ştiinţă, militari. WikiLeaks i-a adus notorietate, dar i-a creat şi probleme de natură financiară şi chiar judiciară.
Ce a făcut de fapt Assange? Prin WikiLeaks, Julian Assange a atentat la mari interese, mai ales ale diplomaţiei americane - dar nu şi ale diplomaţiei ruse sau chineze, de exemplu, ceea ce îi este reproşat de mulţii săi denigratori. În 2009, site-ul devine mai cunoscut prin publicarea, în primul rând, a minutelor procesului Dutroux sau a mail-urilor aparţinând Climatic Research Unit, folosite de climato-sceptici ca să pună sub semnul întrebării munca climatologilor din Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).
Dar lovitura cea mare o dă în 2010, când site-ul publică sute de mii de telegrame şi de documente secrete ale armatei şi guvernului american. Atunci încep adevăratele necazuri pentru Julian Assange. Conturile sale şi ale WikiLeaks sunt blocate la cererea Statelor Unite, obligându-l să trăiască din ajutoarele primite de la prieteni; de asemenea, o acuzaţie de viol îl determină să plece din Suedia, care îi acordase totuşi un simbolic 'azil politic'.
De ce cere Suedia extrădarea? Autorităţile suedeze au cerut extrădarea lui Julian Assange pentru că acesta ar fi practicat 'sex prin surprindere', adică nu a folosit prezervativ în pofida opiniei exprimate de cele două partenere. În Suedia, unde s-ar fi întâmplat incidentul, acest delict este considerat viol. Ca să scape de acuzaţii, Julian Assange a plecat în Anglia, unde a fost reţinut la 7 decembrie 2010. De atunci, au avut loc tot felul de audieri, de recursuri şi după plata unei cauţiuni de 282.000 de euro, el a fost consemnat la domiciliu. Curtea supremă britanică a decis miercuri că Julian Assange va putea fi extrădat în Suedia, la cererea acesteia.
Ce riscă Julian Assange? El riscă un proces şi, potrivit legilor suedeze, o pedeapsă cu închisoarea de până la patru ani. Dar nu acest lucru îl îngrijorează cel mai mult: el se teme mai ales că ar putea fi extrădat din nou, în Statele Unite de această dată, care ar vreau mult să-l judece, fără să ştie încă bine pentru ce motiv precis: ministrul american al justiţiei, Eric Holder, a menţionat 'lacunele din dreptul american', care l-ar ajuta pe fondatorul WikiLeaks să scape din plasa sistemului juridic, şi a promis că va face în aşa fel încât să rezolve această situaţie.
În acest timp, Bradley Mannings, militarul american acuzat că ar fi alimentat WikiLeaks cu documente compromiţătoare, este ţinut la secret, în condiţii îngrozitoare. Acuzat de 'înţelegere cu duşmanul', Mannings riscă închisoarea pe viaţă.
Este Julian Assange chiar aşa de nevinovat? Imaginea sa de cavaler pe un cal alb a fost serios afectată de mai multe dezvăluiri, unele venite chiar din cadrul WikiLeaks. Prietenii de ieri, islandeza Birgitta Jonsdottir sau germanul Daniel Domscheit-Berg de exemplu, îi critică egocentrismul şi atitudinea autoritară şi îl acuză că a deturnat proiectul comunitar al WikiLeaks în beneficiul lui.
Alţii îşi pun întrebări despre ofensiva cu ţintă precisă a WikiLeaks, îndreptată în principal asupra intereselor occidentale. Puteri foarte contestabile sunt în schimb menajate. Mass-media oficiale din China chiar au văzut în el un candidat la premiul Nobel, iar Vladimir Putin, pe vremea când era premier, l-a sprijinit verbal.
Julian Assange a devenit, din arestul la domiciliu, prezentator de televiziune pentru Russia Today Networks, vocea Moscovei în lume. Primul invitat al emisiunii sale, The World Tomorrow, a fost Hassan Nasrallah, liderul Hezbollahului libanez, partizan declarat al libertăţii de exprimare şi al transparenţei.