Strict secret: filmul despre ben Laden l-a pus pe Obama într-o situaţie stânjenitoare

Epoch Times România
28.05.2012

Preşedintele american, Barack Obama, a lansat în timpul mandatului său mai multe acuzaţii pentru dezvăluirea secretului de stat decât oricare dintre predecesorii săi. De exemplu, caporalul Bradley Manning, presupusul informator al Wikileaks, se confruntă cu închisoarea pe viaţă. Dar în ceea ce priveşte cea mai secretă dintre operaţiuni, uciderea lui Osama ben laden, de către o subunitate a Marinei americane, anturajul lui Obama a fost deosebit de vorbăreţ, cel puţin faţă de producătorii de la Hollywood care toarnă un film despre moartea celui care a semănat teroarea în lume, scrie Der Spiegel.

Conform documentelor declasificate ale Pentagonului şi CIA, ministrul adjunct al apărării Michael Vickers a promis regizorului filmului despre uciderea lui ben Laden, intitulat 'Zero Dark Thirty', Kathryn Bigelow, şi scenaristului Mark Bowl că va organiza o întâlnire cu comandantul subunităţii de puşcaşi marini, care a participat de la început la operaţiunea planificată, precum şi o vizită la centrul de comandă unde s-a realizat o mare parte din operaţiune.

Întâlnirea cu comandantul puşcaşilor marini nu a avut loc, dar scenaristului Bowl i s-a permis să viziteze centrul de comandă şi să ia un interviu unui funcţionar CIA de rang înalt.

Cu toate acestea, publicarea acestor informaţii nu este pe placul lui Obama, pentru că demonstrează cât de mult au vrut consilierii preşedintelui să le ofere celor doi de la Hollywood detalii pentru un film care le serveşte interesul. Se pare că anturajul lui Obama spera ca filmul despre operaţiunea din Abbotabad să le îmbunătăţească substanţial imaginea în campania electorală, în condiţiile în care uciderea liderului teroriştilor este considerată una din realizările preşedintelui, scrie semnatarul articolului, preluat de Innopresa.

Întâlnirea planificată cu comandantul puşcaşilor marini nu a avut loc probabil numai pentru că informaţia despre poziţia privilegiată a lui Bigelow şi Bowls a devenit accesibilă publicului graţie unui articol al jurnalistei de la The New York Times Maureen Dowd, publicat în august 2011, scrie autorul.

Opoziţia republicană a lansat deja critici cu privire la ceea ce urmează să se întâmple: oare nu se poate suspecta că Zero Dark Thirty va fi lansat cu puţin timp înainte de alegeri? Şi că filmul este finanţat de studioul Sony, al cărui şef oferă cele mai multe fonduri în sprijinul democraţilor?.

Bigelow şi Bowls au scris ca răspuns la critici că uciderea lui ben Laden a fost un triumf al Americii, eroic şi fără legătură cu partidele. Cu toate acestea, filmul lor va fi lansat abia la 19 decembrie, când campania electorală se va fi încheiat de mult.

Următorul scenariu al lui Bowl, menţionează autorul articolului din Der Spiegel, va fi scris pentru un film despre fondatorul Wikileaks Julian Assange.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor