Un tribunal din Marea Britanie: Julian Assange poate fi extrădat în Suedia
alte articole
Miercuri, fondatorul Wikileaks Julian Assange a pierdut recursul său la Curtea Supremă din Marea Britanie împotriva extrădării sale în Suedia.
Curtea Supremă de Justiţie, cea mai mare entitate juridică din Marea Britanie, a respins cazul echipei juridice a lui Assange împotriva extrădării, printr-o decizie 5-2, a raportat London Telegraph.
Assange are 14 zile să conteste decizia, iar Gareth Peirce, avocatul său, va cere instanţei să reconsidere extrădarea lui, a raportat The Independent.
Activistul împotriva secretelor, care este acuzat în Suedia că ar fi violat o femeie şi că ar fi hărţuit sexual o alta în 2010, nu se afla în instanţa de judecată. Echipa sa a declarat că Assange a rămas blocat în traficul din Londra.
"Am primit vestea pe care nu am dorit-o", a afirmat Assange ulterior într-un mesaj pe Twitter, potrivit The Independent.
Assange a negat toate acuzaţiile împotriva lui şi a spus că sunt motivate politic, din cauza implicării sale în site-ul Wikileaks.
Curtea Supremă de Justiţie a declarat că nu îl poate extrăda pe Assange decât cel mai devreme până pe 13 iunie. Cu toate acestea, Assange poate cere judecarea cazului său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita extrădarea.
Claes Borgstrom, avocatul care le reprezintă pe cele două femei suedeze ce l-au acuzat pe Assange, a salutat decizia, dar a spus că sistemul juridic din Marea Britanie ar fi trebuit să acţioneze mult mai rapid.
"Eu nu înţeleg de ce a durat atât de mult. L-au avut pe birourile lor din toamna anului 2010. A trecut desigur prin toate procedurile juridice corecte, dar a durat mult timp", a spus Borgstrom pentru Svenska Dagbladet.