Un tribunal din Marea Britanie: Julian Assange poate fi extrădat în Suedia

Miercuri, fondatorul Wikileaks Julian Assange a pierdut recursul său la Curtea Supremă din Marea Britanie împotriva extrădării sale în Suedia.
Gareth Peirce, avocatul lui Julian Assange, vorbind cu presa în faţa Curţii Supreme a Marii Britanii, 30 mai Londra (Oli Scarff / Getty Images)
Jack Phillips
31.05.2012

Miercuri, fondatorul Wikileaks Julian Assange a pierdut recursul său la Curtea Supremă din Marea Britanie împotriva extrădării sale în Suedia.

Curtea Supremă de Justiţie, cea mai mare entitate juridică din Marea Britanie, a respins cazul echipei juridice a lui Assange împotriva extrădării, printr-o decizie 5-2, a raportat London Telegraph.

Assange are 14 zile să conteste decizia, iar Gareth Peirce, avocatul său, va cere instanţei să reconsidere extrădarea lui, a raportat The Independent.

Activistul împotriva secretelor, care este acuzat în Suedia că ar fi violat o femeie şi că ar fi hărţuit sexual o alta în 2010, nu se afla în instanţa de judecată. Echipa sa a declarat că Assange a rămas blocat în traficul din Londra.
"Am primit vestea pe care nu am dorit-o", a afirmat Assange ulterior într-un mesaj pe Twitter, potrivit The Independent.

Assange a negat toate acuzaţiile împotriva lui şi a spus că sunt motivate politic, din cauza implicării sale în site-ul Wikileaks.

Curtea Supremă de Justiţie a declarat că nu îl poate extrăda pe Assange decât cel mai devreme până pe 13 iunie. Cu toate acestea, Assange poate cere judecarea cazului său la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a evita extrădarea.

Claes Borgstrom, avocatul care le reprezintă pe cele două femei suedeze ce l-au acuzat pe Assange, a salutat decizia, dar a spus că sistemul juridic din Marea Britanie ar fi trebuit să acţioneze mult mai rapid.

"Eu nu înţeleg de ce a durat atât de mult. L-au avut pe birourile lor din toamna anului 2010. A trecut desigur prin toate procedurile juridice corecte, dar a durat mult timp", a spus Borgstrom pentru Svenska Dagbladet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor