CIA pune în aceeaşi oală WikiLeaks, Al-Qaeda şi Statul Islamic. Pompeo: Se fac eforturi pentru oprirea lor
alte articole
Mike Pompeo, directorul CIA, a plasat WikiLeaks, care opereaza ca un avertizor de integritate, în aceeaşi categorie cu organizaţiile teroriste. El a făcut afirmaţiile la sfârşitul săptămânii trecute la Summitul pentru Securitatea Naţională organizat de Fundaţia pentru Apărarea Democraţiilor în Washington D.C.
“Am discutat despre aceşti actori non-statali şi nu este vorba doar de WikiLeaks. Într-adevăr, s-ar putea să le fi evidenţiat în mod exagerat – ele sunt o ameninţare enormă, şi lucrăm de asemenea pentru a anihila ameninţarea la adresa Statelor Unite, pentru a doborî această ameninţare din partea tuturor”, a declarat Pompeo. “Dar, Hezbollah, Statul Islamic, Al-Qaeda, niciuna [dintre aceste organizaţii] nu se află în ONU; este vorba de actori non-statali şi aceştia nu numai că dispun de o capacitate cibernetică, dar şi arată, şi sunt percepute ca organizaţii de spionaj foarte bune.
“Toată măiestria despre care citiţi şi care provine din munca depusă de agenţie, pe care concurenţii noştri de stat au făcut-o timp de decenii, o vedeţi acum adoptată de aceste agenţii non-statale”, a continuat Pompeo. “Ei administrează active; ei administrează programe de contrainformaţii”.
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a ironizat remarcile directorului CIA.
“Toate organizaţiile de ştiri serioase dezvoltă şi protejează sursele cu scopul publicării a ceea ce găsesc acestea. A sugera că organizaţiile media sunt agenţii de spionaj este la fel de absurd precum a sugera că agenţii CIA sunt jurnalişti. Această afirmaţie ridicolă are un scop transparent de înşelător: acela de a câştiga autoritatea legală pentru a trata jurnaliştii şi redactorii ca terorişti pentru simplul fapt că îşi fac treaba, pentru că trag la răspundere CIA”, a afirmat Assange pentru Washington Times.
Dean Boys, purtător de cuvânt al CIA, a declarat pentru The Washington Examiner că remarcile lui Pompeo “au menţionat ameninţările de contraspionaj prezentate de WikiLeaks şi alte servicii de informaţii non-statale care sunt ostile – inclusiv Hezbollah şi ISIS – şi necesitatea de a contracara acţiunile de contraspionaj depuse de aceste grupuri împotriva Statelor Unite”.
Website-ul WikiLeaks a fost lansat în 2006 şi de atunci a publicat peste 10 milioane de documente, potrivit declaraţiilor sale, inclusiv materiale secrete ale Pentagonului şi Departamentului de Stat american, precum şi informaţii legate de diverse programe de hacking folosite de CIA – acestea din urmă au fost publicate în urmă cu câteva luni.
Departamentul de Justiţie al SUA a început să investigheze WikiLeaks şi personalul acestuia în 2010 şi mai mulţi membri ai administraţiei Trump, inclusiv Pompeo şi procurorul general Jeff Sessions, au susţinut extinderea acelei investigaţii şi arestarea lui Assange, un cetăţean australian care locuieşte în prezent în ambasada ecuadoriană din Londra, unde a cerut azil politic.
Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului în 2012 când era căutat în Suedia pentru un presupus atac sexual. În acest an, procurorii suedezi au renunţat la acea anchetă, însă Assange a refuzat să părăsească ambasada de teamă că va fi arestat de autorităţile britanice şi extrădat în SUA, unde va fi acuzat de publicarea de secrete de stat pe WikiLeaks.