Google îl concediază pe autorul unui memoriu “scandalos” ce critică cultura anti-conservatoare a gigantului hi-tech
alte articole
Un document de 10 pagini scris de un inginer nenumit al Google, intitulat “Camera Ideologică cu Ecouri a companiei Google”, în care este criticată cultura de stânga şi anti-conservatoare a gigantului american şi care a solicitat înlocuirea iniţiativelor Google de diversitate cu politici ce încurajează în schimb “diversitatea ideologică”, a atras furia unora dintre angajaţii Google şi ai altor liberali din Silicon Valley. Documentul, publicat în întregime de Gizmodo, a devenit “viral” în scurt timp, atât în interiorul companiei cât şi în comunitatea mai amplă din Silicon Valley.
Autorul documentului a mai scris, de asemenea, că angajaţii cu credinţe politice conservatoare sunt discriminaţi la Google şi a deplâns faptul că ideologia de “stânga” este dăunătoare. Documentul a susţinut că Google ar trebui să aibă o cultură mai “deschisă”, unde punctele de vedere diferite să fie acceptate. Documentul a precizat că îmbunătăţirea diversităţii rasiale şi de sex este mai puţin importantă decât crearea unui mediu de lucru în care conservatorilor le este la îndemână să se exprime liber.
După publicare, autorul documentului – al cărui nume a fost dezvăluit ulterior ca fiind James Damore – a fost concediat de Google.
Potrivit Bloomberg: “Google a concediat un angajat care a scris un memoriu intern în care a criticat politicile de diversitate ale companiei, declanşând o "furtună" la Silicon Valley”.
James Damore a confirmat într-un email că a fost concediat, susţinând că a fost dat afară de Google pentru “perpetuarea stereotipurilor de gen”. Un reprezentant al Google nu a răspuns imediat apelului de face comentarii pe acest subiect.
Directorul general al Google, Sundar Pichai, a trimis luni o notificare angajaţilor companiei, publicată iniţial de ReCode. Notificarea a precizat că anumite părţi ale memoriului lui Damore “încalcă Codul nostru de Conduită şi a trecut linia prin promovare a unor stereotipuri de gen dăunătoare la locul de muncă”. Totuşi, Pichai nu a menţionat la acea vreme dacă Google ia măsuri împotriva angajatului său.
Memoriul de 10 pagini al lui Damore a acuzat Google că reduce la tăcere opiniile politice conservatoare şi a susţinut că diferenţele biologice joacă un rol, având în vedere numărul redus de femei în poziţii de conducere şi hi-tech.
Memoriul a circulat intens în interiorul companiei şi a devenit public în weekend, provocând furori care au amplificat presiunea asupra directorilor Google de a adopta o poziţie decisivă.
După amplificarea controversei, Danielle Brown, noul vicepreşedinte al Google pentru diversitate, integritate şi conducere, a trimis personalului o declaraţie în care a condamnat viziunile lui Damore şi a confirmat poziţia companiei privind diversitatea. Pe forumurile interne de discuţii, mai mulţi angajaţi au declarat că susţin concedierea lui Damore, în timp ce unii au menţionat că nu vor lucra cu el, potrivit unor postări vizualizate de Bloomberg News.
Memoriul şi dezbaterile pe tema acestuia au venit într-un moment incomod pentru Google, întrucât acesta se confruntă cu un proces intentat de Departamentul american al Muncii, care a declarat că gigantul hi-tech discriminează în mod sistematic femeile. Google a negat acuzaţiile, susţinând că nu există o diferenţă între salarii în funcţie de gen, refuzând, în acelaşi timp, să divulge autorităţilor informaţii complete privind salariile. Conform celui mai recent raport demografic al companiei, 69% dintre membrii forţei de muncă şi 80% dintre membrii personalului tehnic sunt bărbaţi.
“Daţi-mi voie să vă spun că noi susţinem cu tărie dreptul celor de la Google de a se exprima şi este corect ca o mare parte din ce era scris în acel memoriu să fie dezbătut, chiar dacă o vastă majoritate a lor nu sunt de acord cu documentul”, a declarat Pichai.
“Aşadar, pentru a fi clar din nou, multe dintre punctele ridicate în memoriu – precum părţile care critică programele de pregătire ale Google, părţile care pun sub semnul întrebării rolul ideologiei la locul de muncă şi părţile care dezbat dacă programele pentru femei şi grupurile defavorizate sunt suficient de deschise pentru toţi – sunt subiecte importante. Autorul a avut dreptul să îşi exprime viziunea asupra acestor subiecte – noi încurajăm un mediu în care oamenii pot face acest lucru şi rămâne politica noastră să nu luăm măsuri împotriva nimănui pentru declanşarea acestor discuţii”, a adăugat Pichai.
“Există colegi care se întreabă dacă îşi pot exprima în siguranţă părerile la locul de muncă (în special cei cu un punct de vedere minoritar). Şi ei se simt ameninţaţi şi acest lucru nu este în regulă. Oamenii trebuie să se simtă liberi şi să-şi exprime opiniile diferite”, a mai declarat directorul general al Google.
Pentru a ilustra şi mai bine situaţia, Google l-a concediat pe Damore imediat după publicarea memoriului său, în cazul în care “dizidentul” a pus sub semnul întrebării unele dintre doctrinele ideologice fundamentale ale Google, precum cele evidenţiate de WikiLeaks, care anul trecut a dezvăluit “Planul Strategic al Google de a ajuta democraţii să câştige alegerile şi să monitorizeze alegătorii”.