Tomescu şi celebra sa vioară, turneu în Portugalia
alte articole
Alexandru Tomescu, cel care în septembrie 2007 a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani, printr-un concurs organizat de Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional "George Enescu", susţine în premieră un concert cu vioara Stradivarius la Aveiro şi Lisabona informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR) din capitala Portugaliei.
Premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu şi a celebrei sale viori Stradivarius Elder - Voicu 1702 va avea loc pe 10 iulie, de la ora 19.30, în Auditoriul Rectoratului Universităţii din Aveiro (Campus Universitário de Santiago), cu ocazia deschiderii oficiale a Internaţional Symposium on Applications of Ferroelectrics (ISAF). Cel de-al doilea concert va avea loc la Lisabona, pe 11 iulie, la ora 22.00, în cadrul Festivalului ao Largo (Largo de Sao Carlos). Tomescu va cânta alături de Orchestra Filarmonia das Beiras, atât în Aveiro, cât şi la Lisabona.
Repertoriul propus este unul divers, alcătuit din faimoase piese româneşti pentru vioară şi lucrări pentru vioară şi orchestră de compozitori români şi nu numai, printre care George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu, Dinu Lipatti şi Wolfgang Amadeus Mozart.
Palmaresul lui Alexandru Tomescu numără peste 100 de premii naţionale şi nu mai puţin de 26 de distincţii internaţionale, la concursuri de prestigiu precum Niccolo Paganini (Italia), Pablo Sarasate (Spania), Marguerite Long - Jacques Thibaud (Franţa) şi George Enescu (România). În ultimii ani tânărul violonist a fost invitat să se alăture pedagogilor celebri ai viorii în juriile unor concursuri internaţionale din Italia, Franţa sau România.
Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Interpretările sale pasionale, dublate de o tehnică impecabilă, poezie şi sensibilitate, au impresionat publicul din Europa, America şi Asia. Solist concertist al Orchestrei Naţionale Radio din 2002, a susţinut concerte şi recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Theatre des Champs Elysees şi Theatre Châtelet din Paris, Metropolitan Art Center din Tokyo, în compania unor dirijori renumiţi: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont, Valery Gergiev. Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca, în 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, să formeze Romanian Piano Trio, iar la începutul acestui an Tomescu s-a alăturat Cvartetului de coarde Ad Libitum.