Chişinău: 125 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet Mihai Eminescu

Marele poet al natiunii romane, Mihai Eminescu.
Marele poet al natiunii romane, Mihai Eminescu. (Photo)

Fotografii ale lui Mihai Eminescu, precum şi copii ale manuscriselor poetului, au fost prezentate la Galeria "La Rond" din centrul Chişinăului. Expoziţia a fost vernisată astăzi, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet, informează Moldpres.

Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor a spus jurnaliştilor că tinerii trebuie să cunoască opera lui Mihai Eminescu, deoarece "ea este de o actualitate reactualizată. Eminescu este poet naţional şi universal în egală măsură, care s-a fixat mereu pe spirala valorică a spiritualităţii româneşti. Tânăra generaţie poate învăţa din opera eminesciană dulceaţa limbii române. La Eminescu vom găsi îmbinări de cuvinte de un farmec inedit, de o plasticitate nemaiîntâlnită".

Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român "M. Eminescu" de la Chişinău a menţionat la inaugurare că opera lui Eminescu a fost un scut de apărare, dar şi de atac pentru românii aflaţi sub ocupaţie. Matei a anunţat că manifestări de comemorare a poetului Mihai Eminescu au loc astăzi şi la Torino, Italia, dar şi la Cernăuţi, Ucraina.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate fotografii de la Ipoteşti - locul naşterii poetului, casa familiei Eminovici, un document de cancelarie, redactat de poet, cererea poetului pentru eliberarea paşaportului în vederea plecării în Cernăuţi, Opera de la Viena, ale cărei spectacole erau frecventate de Eminescu, corespondenţa Mihai Eminescu - Veronica Micle.

Expoziţia, cu genericul "Şi timpul creşte-n urma mea", va fi deschisă publicului lingă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt timp de o lună. Cu acelaşi prilej, în această seara la Teatrul Naţional "M. Eminescu" va fi prezentat spectacolul "Dor de Eminescu", în regia lui Ion Caramitru.

Cu aceeaşi ocazie şi Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a depus astăzi flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din capitală.

Şeful statului a declarat pentru reprezentanţii mass-media că Mihai Eminescu merită recunoştinţa noastră pentru contribuţia sa la desăvârşirea limbii române literare şi pentru faptul că a reuşit să exprime în creaţia sa sufletul neamului nostru.

Preşedintele Nicolae Timofti a fost însoţit la evenimentul de omagiere a scriitorului de Prima Doamnă, Margareta Timofti, şi de consilieri prezidenţiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe