În Republica Moldova va avea loc, în luna aprilie, recensământul populaţiei (presa)

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

'Adevărul' de miercuri scrie despre recensământul care va avea loc în perioada 1-14 aprilie în Republica Moldova.' În urma recensământului vom afla numărul locuitorilor, distribuţia lor teritorială, componenţa populaţiei după sex, vârstă, religie, apartenenţa etnică şi lingvistică etc.', notează publicaţia citată.

Anul acesta, în premieră, vor exista întrebări privind localităţile. Tot pentru prima dată, statisticienii moldoveni au decis să fie intervievaţi şi oamenii străzii.

'Cinci judecători, scoşi din sistem pe uşa din spate', titrează tot 'Adevărul'. Consiliul Superior al Magistraturii a demis marţi cinci magistraţi bănuiţi de lipsă de integritate profesională şi de alte încălcări. După o şedinţă care a durat câteva ore, aceştia s-au făcut nevăzuţi, lăsând jurnaliştii cu ochii în soare. Ziarul remarcă faptul că patru dintre cei cinci judecători daţi afară din sistem au activat la Judecătoria comercială de circumscripţie. Decizia survine după ce, anul trecut, CSM a redus numărul de magistraţi din această instanţă la trei persoane.

De ziua lui Mihai Eminescu, 'Timpul' publică câteva gânduri de ale lui Eminescu despre Rusia şi Basarabia. De asemenea, autorul articolului, Constantin Tănase, apreciază că Eminescu este urât şi în prezent atât în România, cât şi în Republica Moldova. 'Unii intelectuali de rasă de peste Prut (din România, n.r.) au insomnii din cauza scheletului lui Eminescu din debara. Şi la noi, în Basarabia, au apărut de aceştia, plictisiţi de Eminescu sau îngrijoraţi de naţionalismul lui. Acel gen de români care l-au urât pe Eminescu în timpul vieţii nu a dispărut: a supravieţuit, s-a înmulţit; aceşti români îl urăsc pe Eminescu cu aceeaşi pasiune'', scrie Tănase.

Totodată autorul observă că 'politicienii noştri ştiu din Eminescu doar prima strofă din 'Somnoroase păsărele'.

Liceul 'Lucian Balga' din Tiraspol, care se află în subordinea Chişinăului, riscă să fie închis în luna martie. Autorităţile transnistrene au înaintat un ultimatum conducerii instituţiei, iar cerinţele sunt imposibil de îndeplinit, scrie 'Ziarul Naţional'.

'Am primit o scrisoare prin care am fost anunţaţi că până la 15 martie trebuie să avem obligatoriu în liceu apă caldă, o cantină şi o sală de sport. Acest lucru este imposibil. Ei ştiu asta şi ne înaintează asemenea condiţii. De ce nu ne oferă terenul şi sala de sport care sunt peste drum de liceu?', se întreabă indignat directorul liceului 'Lucian Blaga', Ion Iovcev, citat de 'Ziarul Naţional'. Directorii instituţiilor de învăţământ îndeamnă autorităţile de pe cele două maluri ale Nistrului să nu implice elevii în lupte politice, să se aşeze la masa tratativelor şi să ajungă la un consens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe