Chinezii se grăbesc să îşi reînnoiască paşapoartele odată cu anularea restricţiilor COVID de la graniţă
alte articole
Luni, multe persoane s-au alăturat cozilor lungi din faţa birourilor de imigrare din Beijing, dornice să îşi reînnoiască paşapoartele după ce China a renunţat la restricţiile şi controalele la frontieră legate de COVID, care i-au împiedicat în mare parte pe cei 1,4 miliarde de locuitori să călătorească timp de trei ani, potrivit Reuters.
Redeschiderea de duminică este unul dintre ultimii paşi în dezmembrarea politicii "zero-COVID" a Chinei, care a început luna trecută după proteste istorice împotriva restricţiilor draconice impuse de regimul comunist de la Beijing, când chinezii de rând erau incuiaţi forţat în blocurile în care locuiau, de multe ori pe o zi pe alta, fără provizii şi fără posibilitatea de a-şi face unele cumpărături.
Aşteptând să îşi reînnoiască paşaportul la o coadă de peste 100 de persoane în capitala Chinei, Yang Jianguo, un pensionar în vârstă de 67 de ani, a declarat pentru Reuters că plănuia să călătorească în Statele Unite pentru a-şi vedea fiica pentru prima dată în ultimii trei ani.
"S-a căsătorit anul trecut, dar a trebuit să amâne nunta pentru că noi nu am putut merge acolo pentru a asista la ceremonie. Suntem foarte bucuroşi că acum putem merge", a spus Yang, stând alături de soţia sa.
Moneda şi pieţele bursiere din China s-au întărit luni, investitorii mizând pe faptul că redeschiderea ar putea contribui la revigorarea unei economii de 17.000 de miliarde de dolari, care se confruntă cu cea mai mică creştere din aproape jumătate de secol.
Măsura Beijingului de a renunţa la cerinţele de carantină pentru vizitatori este de aşteptat să stimuleze călătoriile externe, deoarece rezidenţii nu se vor confrunta cu aceste restricţii la întoarcere.
Dar zborurile sunt rare şi mai multe naţiuni cer rezultat negativ la teste Covid de la călătorii din China, încercând să limiteze o epidemie care copleşeşte multe dintre spitalele şi crematoriile din China. China cere, de asemenea, călătorilor teste COVID negative înainte de plecare.
Oficiali de top din domeniul sănătăţii din China şi mass-media de stat au declarat în mod repetat că numărul infecţiilor cu COVID atinge un nivel maxim în întreaga ţară, minimalizând totodată pericolul pe care îl reprezintă acum boala.
Înalt oficiali din domeniul sănătăţii din China şi mass-media de stat au declarat în repetate rânduri că infecţiile cu Covid au atins un nivel maxim în întreaga ţară şi au minimizat ameninţarea pe care o reprezintă acum boala.
"Viaţa avansează din nou! Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici", a scris duminică ziarul oficial al partidului comunist, Cotidianul Poporului, într-un editorial în care lăuda politicile guvernamentale privind virusul, despre care spunea că au trecut de la "prevenirea infecţiei" la "prevenirea bolilor grave", cu toate că situaţia din teren demonstrează contrariul.
Totodată, agenţia de ştiri de stat chineză Xinhua - portavocea partidului - a declarat că ţara a intrat într-o "nouă fază" cu răspunsul la Covid.
Luni, acţiunile asiatice au crescut până la cel mai înalt nivel din ultimele cinci luni, investitorii mizând pe faptul că redeschiderea Chinei va contribui la revigorarea economiei de 17 miliarde de dolari şi la consolidarea perspectivelor de creştere globală.
Duminică, radiodifuzorul de stat CCTV a anunţat că zborurile directe din Coreea de Sud către China erau aproape epuizate.
Cu toate acestea, o creştere bruscă a cererii va fi împiedicată de numărul limitat de zboruri spre şi dinspre China, care în prezent sunt la o mică fracţie din nivelurile de dinainte de Covid.
Korean Air a declarat, la începutul acestei luni, că opreşte o planificare de creştere a numărului zborurilor către China ca urmare a poziţiei prudente a Seulului faţă de călătorii chinezi. Coreea de Sud, la fel ca multe alte ţări, cere acum călătorilor din China, Macao şi Hong Kong să prezinte rezultate negative la testul Covid înainte de plecare.
Datele Flight Master au arătat că, duminică, China a avut un total de 245 de zboruri internaţionale - de intrare şi ieşire din ţară -, comparativ cu 2.546 de zboruri în aceeaşi zi în 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 91%.
Veniturile din turismul intern al Chinei în 2023 ar trebui să revină la 70-75% din nivelurile de dinainte de COVID, dar numărul călătoriilor de intrare şi ieşire ar trebui să atingă doar 30-40% din nivelurile de dinainte de COVID în acest an, a raportat duminică China News.