Moartea unui înalt oficial chinez în mijlocul valului COVID scoate în evidenţă recoltarea forţată de organe

Medici chinezi cărând recipiente cu organe transplantate la un spital din provincia Henan, 16 august 2012
Medici chinezi cărând recipiente cu organe transplantate la un spital din provincia Henan, 16 august 2012 (Captură Sohu.com)

Moartea unui fost ministru adjunct al Culturii din China, în plină explozie a cazurilor de COVID din ţară, ar fi atras probabil prea puţin atenţia publicului dacă nu ar fi fost vorba de un necrolog de scurtă durată.

Cu "mintea sa ascuţită şi vocea sa puternică", "vioiul" Gao Zhanxiang nu semăna "deloc cu un pacient" înainte de valul de COVID, a scris Zhu Yongxin, secretar general adjunct al celui de-al 12-lea Comitet Naţional al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), cel mai important organism consultativ politic al Partidului.

"Nu mi-am imaginat niciodată că ne va părăsi atât de curând", a afirmat Zhu Yongxin.

Dar, în mesajul de condoleanţe, Zhu ar fi dezvăluit puţin mai mult decât şi-ar fi dorit. În vârstă de 87 de ani, după cum a precizat el, Gao Zhanxiang "a înlocuit multe organe în corpul său", deoarece "a luptat cu tenacitate cu boala", până la punctul în care fostul oficial a glumit odată că "multe componente nu mai sunt ale sale".

Articolul a provocat o mare agitaţie pe reţeaua de socializare chineză Weibo, în ciuda ştergerii sale rapide. Observatori cu ochi ageri au produs copii înainte ca cenzorii să se apuce de treabă, punându-le în circulaţie cu neîncredere cu privire la presupusul istoric amplu de transplant de organe al lui Gao şi cu modul dezinvolt în care Zhu a menţionat acest lucru.

Este binecunoscut faptul că funcţionarii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez se bucură de o serie de privilegii, de la tratament medical de top până la şcoli speciale pentru copiii lor. Însă aparenta uşurinţă cu care Gao ar fi avut acces la mai multe organe compatibile, fiecare dintre acestea putând costa munca de o viaţă întreagă pentru un cetăţean chinez obişnuit, ridică întrebări tulburătoare într-o ţară deja cercetată pentru abuzurile regimului în materie de transplant de organe.

"Domnule ministru Gao, când eraţi în viaţă, aţi schimbat atât de multe organe, de unde au venit toate? Şi câţi alţi oficiali de rang înalt mai sunt care îşi pot schimba fără efort organele defecte?

Aceste 'părţi' pe care le-a obţinut atât de uşor, cine şi cum le-ar fi pierdut?", a comentat o persoană online.

Paradă Falun Dafa în Manhattan, New York, la 16 mai 2019.
Paradă Falun Dafa în Manhattan, New York, la 16 mai 2019. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Recoltarea forţată de organe pe viu, condusă de stat

China, care a intrat mai târziu în acest domeniu, a înregistrat un boom în industria transplanturilor de organe în ultimele două decenii, în ciuda numărului scăzut de donatori voluntari. Regimul a susţinut că, din 2015, se bazează exclusiv pe un sistem de donare voluntară de organe, după ce a declarat că a încetat să mai folosească organe de la deţinuţii condamnaţi la moarte.

Dar cifrele nu se potrivesc.

Un studiu din 2019 publicat în revista ştiinţifică BMC Medical Ethics a concluzionat că cifrele din seturile de date oficiale chinezeşti privind donarea de organe se conformează "aproape exact unei formule matematice", un model care nu a fost observat în niciuna dintre celelalte 50 de ţări analizate - sugerând că cifrele sunt false.

O investigaţie a Tribunalului cu sediul la Londra în acel an, 2019, a constatat, de asemenea, că regimul dictatorial din China se face vinovat de uciderea prizonierilor de conştiinţă, în principal adepţi ai comunităţii Falun Gong (practică tradiţională chinezească ce presupune executarea unor exerciţii cu mişcări lente, denumite "qigong", şi respectarea în viaţa de zi cu zi a unui cod moral care are la bază principiile universale Adevăr, Bunătate şi Toleranţă), şi de vânzarea organelor acestora pentru profituri enorme la scară industrială - fără nicio dovadă care să arate că această practică a încetat.

"Având în vedere că sistemul de transplant din China se bazează pe recoltarea forţată de organe organizată de stat, nu este surprinzător dacă oficialii de partid au acces la transplanturi la cerere sau la mai multe transplanturi la cerere", a declarat Dr. Torsten Trey, membru fondator şi director executiv al grupului de etică medicală Doctori împotriva recoltării forţate de organe (Doctors Against Forced Organ Harvesting /DAFOH), într-un e-mail pentru The Epoch Times.

Dr. Torsten Trey a menţionat că nu este la fel de surprins să audă că oficialii partidului "primesc multiple transplanturi de organe esenţiale, precum inimă, ficat, rinichi sau, pe timpul pandemiei de COVID, chiar şi plămâni".

Pe fondul îngrijorărilor internaţionale tot mai mari cu privire la acest abuz, un număr tot mai mare de naţiuni, printre care Canada, Marea Britanie, Belgia, Israel, Italia şi Spania, au adoptat măsuri de limitare a turismului pentru transplantul de organe.

Industria de transplant de organe din China a continuat să crească chiar şi pe timpul pandemiei. În 2021, ţara a efectuat cu 50% mai multe operaţii de transplant de plămâni decât în anul precedent, chiar şi în condiţiile în care la nivel mondial se înregistra o scădere de cel puţin 10%, a declarat în decembrie Chen Jingyu, care supraveghează controlul calităţii transplanturilor de plămâni din China, pentru presa de stat.

În timpul pandemiei, spitalele chinezeşti au reuşit să menţină timpii de aşteptare extrem de scurţi pentru transplanturile de organe, ceea ce, potrivit tribunalului şi anchetatorilor, indică existenţa unei vaste rezerve de organe alcătuită din prizonieri de conştiinţă care nu şi-au dat vreodată consimţământul privind donarea organelor lor.

"În scenariul cel mai rapid - o săptămână sau 10 zile; dacă este mai lent, ar putea fi nevoit să aştepte una sau două luni", a declarat în aprilie 2020 o asistentă de la un spital din oraşul chinez Hangzhou anchetatorilor sub acoperire, atunci când a fost întrebată cât de repede ar putea găsi un organ compatibil. Convorbirea telefonică a fost raportată de Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG), un grup cu sediul la New York care a urmărit practicile de recoltare forţată de organe din China.

"Durata de viaţă de 150 de ani"

Longevitatea membrilor de rang înalt ai Partidului a fost mult timp un subiect de curiozitate în China. Subiectul a ţinut prima pagină a ziarelor în trecut, deşi articolele aveau tendinţa de a pune accentul pe obiceiurile lor de viaţă.

Cu toate acestea, un anunţ de un minut care datează din 2019 şi care a devenit viral pe reţeaua de socializare chineză WeChat sugerează o poveste mai sinistră.

Publicat, se pare, de cel mai mare spital militar cu servicii medicale complete din China, Spitalul General al Armatei Populare de Eliberare a Chinei, clipul se lăuda cu un sistem de sănătate de prim rang pentru a prelungi în mod dramatic durata de viaţă a liderilor chinezi de top.

"Un proiect de 150 de ani de viaţă pentru a combate moartea", afirma reclama, care a fost retrasă în decurs de o zi de cenzori, susţinând că videoclipul este fals.

Proiectul, susţinea reclama, combină concepte chinezeşti de sănătate şi tehnologii medicale occidentale. Citând date din 2008, anunţul menţiona că proiectul a înregistrat "rezultate semnificative" - liderii chinezi au trăit în medie până la vârsta de 88 de ani, "depăşindu-i cu mult" pe omologii lor occidentali din aceeaşi perioadă. Speranţa medie de viaţă a chinezilor în 2009 era de 72 de ani; până în 2022, a ajuns la 78,2 ani, potrivit statisticilor oficiale.

"Restabilirea funcţiilor organelor" este unul dintre cele şase puncte cheie ale programului.

The Epoch Times nu a putut verifica în mod independent autenticitatea anunţului, dar programul a fost citat în mod repetat în rapoartele presei de stat chineze. Spitalul, cunoscut ca fiind unitatea medicală la care apelează liderii Partidului, găzduieşte un important centru de transplant de ficat şi se ocupă de operaţiile de transplant de ficat ale oficialilor de nivel înalt.

Dar o longevitate mai mare are limitele sale - chiar şi cu mai multe transplanturi, potrivit Dr. Trey. În timp ce virusul face ravagii în China, "este probabil corect să spunem că nu oferă o protecţie mai bună împotriva pandemiei", a continuat el.

"Ceea ce este cel mai îngrijorător din punct de vedere etic este faptul că regula partidului unic îşi creează propria regulă de exploatare (recoltarea forţată de organe) şi apoi încearcă să beneficieze de pe urma ei. Este o practică barbară să ucizi prizonieri de conştiinţă în viaţă pentru a le obţine organele, astfel încât să îţi creşti longevitatea", a adăugat Dr. Trey.

"Aceasta face ca medicina să devină absurdă şi este un dispreţ neruşinat faţă de creaţia lui Dumnezeu".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe