Administraţia Trump recunoaşte că a deportat din greşeală un bărbat în El Salvador

Un cetăţean salvadorian care trăieşte legal în Maryland a fost deportat din greşeală în El Salvador, a recunoscut Departamentul de Justiţie în documentele depuse luni în instanţă, potrivit Axios.
Deportarea eronată a lui Kilmar Armando Abrego Garcia, raportată iniţial de The Atlantic, este cea mai recentă gafă a administraţiei Trump, care încearcă să expulzeze mai multe persoane folosind metode discutabile, în contextul unui ritm de deportări în scădere comparativ cu administraţia Biden.
Administraţia Trump a rămas sfidătoare în mod public, în timp ce represiunea sa asupra imigraţiei s-a transformat într-un spectacol global, declanşat de operaţiuni de deportare controversate din punct de vedere legal.
Pe lângă contestarea în legătură cu deportărilor preşedintelui Trump în El Salvador, studenţii străini presupus implicaţi în activismul pro-palestinian din campusurile universitare sunt, de asemenea, ţinta unor procese şi proteste.
Potrivit sursei citate, documentele Curţii arată că Abrego Garcia a fost oprit la 12 martie de agenţi de imigrare care i-au spus în mod eronat că statutul său s-a schimbat.
Abrego Garcia avea statutul de „withholding from removal” (reţinere de la expulzare), ceea ce înseamnă că i se permitea să rămână în SUA din cauza probabilităţii ca el să se confrunte cu tratamente abuzive în El Salvador.
Departamentul de Justiţie afirmă că acesta a fost interogat cu privire la afilierea sa la o bandă şi transferat într-un centru de detenţie din Texas.
„La 15 martie, deşi ICE era la curent cu protecţia sa împotriva expulzării către El Salvador, Abrego Garcia a fost expulzat către El Salvador din cauza unei erori administrative”, au scris avocaţii Departamentului de Justiţie într-un dosar depus luni.
Soţia lui Abrego Garcia, cetăţean american, şi-a identificat soţul pe baza tatuajelor şi cicatricilor de pe cap, în urma unui articol de presă cu o fotografie a deţinuţilor care intrau în celebra închisoare El Salvador Center for Terrorism Confinement (CECOT).
Ea a dat în judecată administraţia Trump şi a cerut unui judecător federal să ordone guvernului federal să solicite ca El Salvador să-l returneze pe Abrego Garcia.
Doar că avocaţii Departamentului de Justiţie afirmă în documentele judiciare că nu pot face mare lucru pentru a-l aduce înapoi din El Salvador.
Aceştia solicită judecătorului care supraveghează cazul să respingă petiţia familiei sale, susţinând că administraţia Trump nu poate obliga guvernul salvadorian să îl elibereze.
Vicepreşedintele JD Vance a postat luni, pe X, într-un răspuns la podcasterul Jon Favreau cu privire la acest caz, că Abrego Garcia era membru al unei bande.
„Comentariul meu este că, potrivit documentului judiciar pe care se pare că nu l-aţi citit, el era un membru condamnat al bandei MS-13, şi nu are niciun drept legal de a se afla aici. Comentariul meu suplimentar este că este revoltător să te înfurii că membrii unei bande sunt deportaţi, ignorând în acelaşi timp cetăţenii care sunt victimele lor”, a postat Vance.
Abrego Garcia nu a fost condamnat pentru infracţiuni legate de bande. El a fost acuzat în instanţă şi nu este clar dacă vreunul dintre tatuajele sale are legătură cu bandele. Alţi membri ai familiilor deţinuţilor din El Salvador susţin că aceste tatuaje arată că bărbaţii nu sunt membri ai bandelor, ci de fapt „oameni de familie” sau fani ai sportului. Unele tatuaje văzute în fotografii sunt imagini populare ale culturii Chicano şi Latino, nu ale unor bande periculoase.
Decizia administraţiei Trump de a expulza presupuşii membri ai bandelor, sfidând un ordin judecătoresc, a declanşat o bătălie juridică cu mize mari, care ar putea testa limitele puterii preşedintelui Trump.
La începutul acestei luni, judecătorul districtual american James Boasberg a respins cererea administraţiei Trump de a ridica suspendarea temporară a deportărilor.
Deţinuţii din aceste închisori au declarat că nu au acces regulat la hrană şi apă potabilă şi că rareori li se permite să îşi părăsească celulele.
De asemenea, ei au spus că nu văd lumina zilei zile întregi şi dorm în picioare din cauza supraaglomerării, a declarat Boasberg.