China şi Rusia îşi jură iar "iubire veşnică": "Prieteni pentru totdeauna, niciodată duşmani"

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi (Youtube - screenshot)
Redacţia
01.04.2025

China şi Rusia sunt „prieteni pentru totdeauna, niciodată duşmani”, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în remarci publicate marţi, în timpul unei vizite la Moscova în care a salutat, de asemenea, semnele de normalizare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, potrivit Reuters.

„Principiul 'prieteni pentru totdeauna, niciodată duşmani' [...] serveşte drept bază juridică solidă pentru avansarea cooperării strategice la un nivel mai înalt”, a declarat Wang într-un interviu acordat agenţiei de presă de stat RIA din Rusia.

Wang se află într-o vizită de trei zile la Moscova pentru discuţii privind cooperarea strategică, o vizită umbrită de incertitudinea din jurul discuţiilor pentru asigurarea unei încetări a focului în Ucraina şi de criticile preşedintelui american Donald Trump la adresa liderilor rus şi ucrainean.

China şi Rusia au declarat un parteneriat strategic „fără limite” cu câteva zile înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să trimită zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022.

Liderul chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit cu Putin de peste 40 de ori în ultimul deceniu, iar cei doi lideri au convenit de atunci să aprofundeze legăturile şi să coopereze pe teme precum Taiwan, Ucraina şi rivalul reciproc Statele Unite.

Kremlinul a declarat luni că Putin îl va primi pe Wang, care va purta discuţii şi cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Oficialul chinez a declarat că actualele condiţii globale obligă marile puteri să acţioneze ca factori de stabilizare, astfel încât este încurajator faptul că Rusia şi Statele Unite au trecut la îmbunătăţirea relaţiilor.

Kremlinul a transmis luni că Rusia şi Statele Unite lucrează la idei pentru o posibilă soluţie de pace în Ucraina şi la consolidarea relaţiilor bilaterale. De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a orientat SUA către o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia.

„(Acest lucru) este bun pentru stabilizarea echilibrului de putere între marile puteri şi inspiră optimism într-o situaţie internaţională dezamăgitoare”, a declarat Wang, citat de RIA.

Ministrul chinez de Externe a respins, de asemenea, ideea că Trump încearcă să sprijine Rusia pentru a o pune împotriva Chinei, condamnând astfel de idei şi numindu-le o „recidivă a gândirii învechite de confruntare şi de bloc”.

Pace în Ucraina

Wang a menţionat că discuţiile recente privind încetarea focului în Ucraina au adus deja unele rezultate şi ar trebui să continue, în ciuda opiniilor divergente şi a situaţiei dificile de pe câmpul de luptă.

„Pasul către pace, deşi nu atât de mare, este constructiv - merită să construim pe el. În ceea ce priveşte pacea, fără durere nu există câştig. Trebuie să munceşti din greu pentru a o obţine”, a spus ministrul chinez.

El a adăugat că un acord de pace trebuie să fie obligatoriu şi acceptabil pentru toate părţile şi a reiterat că Beijingul este pregătit să joace un rol în soluţionarea conflictului din Ucraina.

Xi a făcut presiuni pentru o mai mare implicare a Chinei în negocierile de pace încă din primele zile ale războiului, care a marcat a treia aniversare în februarie.

Beijingul a propus, pe cont propriu şi împreună cu Brazilia, principii generale pentru a pune capăt conflictului, însă ideile sale au fost primite cu rezerve.

„Susţinem eradicarea cauzelor crizei prin dialog şi negocieri, obţinând în cele din urmă un acord de pace echitabil, pe termen lung, obligatoriu şi acceptabil pentru toate părţile”, a declarat Wang.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor