Grupul Fan al lui Xi Jinping atrage atenţia în China

Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, vorbeşte la un dejun co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, 15 februarie, 2012.
Vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, vorbeşte la un dejun co-găzduit de către SUA-China în Washington, DC, 15 februarie, 2012. (Jewel Samad / AFP / Getty Images)

Un microblog chinez dedicat liderului Partidului Comunist Xi Jinping a devenit viral, atrăgând peste 620.000 de fani de la înfiinţarea sa în 21 noiembrie anul trecut. Numele chinezesc al contului Sina Weibo este o mişcare în numele lui Xi şi poate fi citită fie ca "Fan Club de studiu" sau "Învăţând de la Fan Clubul Xi".

Mesajele microblogului se încadrează în general în trei categorii: în primul rând, actualizări live ale călătoriilor lui Xi în jurul Chinei, cu un accent pe vizitele lui în provinciile Guangdong şi Gansu din decembrie anul trecut. În al doilea rând, fotografii din viaţa de familie a lui Xi, poze cu acesta lucrând şi făcând inspecţii, precum şi poze instantanee în prim plan. În al treilea rând, rapoarte mass-media şi ale partidului privitoare la Xi.

Xi este menţionat în blog drept "Xi Dada", ceea ce înseamnă unchi în dialectul chinezesc din nord-est. Soţia lui Xi, Peng Liyuan este menţionată ca "Mama Peng". În plus, site-ul publică actualizări despre Xi mult mai devreme chiar decât site-urile mass-mediei controlate de stat din China, inclusiv Xinhua.

Mulţi chinezi au speculat ca blog-ul a fost creat de propria echipă de relaţii publice a lui Xi pentru a crea o imagine realistă a noului conducător comunist. Cu toate acestea, proprietarul microblogului a susţinut că este doar un simplu cetăţean chinez.

Unii utilizatori Weibo au început să răspândească informaţii conform cărora un utilizator Weibo pe numele de @paleylin a fost redus la tăcere după 24 ore de când a ridiculizat "Grupul Fan de studiu Xi" pe Weibo.

Poze virale

"Învăţând de la Fan Clubul Xi" a publicat recent o fotografie cu Xi îmbrăcat într-un costum negru aşezat pe o canapea lângă steagul unei ţări străine. Se pare că fotografia a fost făcută în timpul uneia dintre călătoriile de peste mari ale lui Xi.

Fotografia a atras interesul din cauza expresiei faciale a lui Xi. În fotografie, Xi se uită fix la cameră cu coada ochiului, având un zâmbet ciudat pe faţă, ca şi cum ar fi jovial cu fotograful. Din această cauză, unii blogeri au speculat că proprietarul blog-ul ar putea să fie garda de corp a lui Xi sau un consilier apropiat.

Poza cu aspect informal, care în mod normal, nu ar fi fost publicată de mass-media oficială chineză, a devenit virală online. Un bloger a comentat: "Sunt foarte surprins de faptul că o astfel de fotografie a putut fi publicată!" Un altul a precizat: "Dacă aceasta este o fotografie inedită, trebuie să fie o exclusivitate. Xinhua nu ar îndrăzni să publice o fotografie ca aceasta! Proprietarul blog-ul trebuie să fie cineva special".

Un bloger a menţionat: "Expresia lui arată exact ca acel Mic Grăsuţ celebru de pe internet. Pentru ca cineva să îndrăznească să facă o astfel de fotografie şi să o publice, nu există nicio îndoială că proprietarul blog-ul trebuie să fie propria fiica a lui Xi. " Micul Grăsuţ" se referă la imaginea unui băiat chinez supraponderal, care a devenit o senzaţie pe internetul din China după ce faţa sa, cu privirea lui laterală suspicioasă, a fost suprapusă pe diferite fotografii de către blogerii chinezi.

Proprietarului blog-ului este listat ca fiind de gen feminin pe Sina, dar în timpul unui interviu cu un ziar din Shanghai, proprietarul blog-ul a pretins că este un bărbat născut în 1980, care a urmat Universitatea Xian de Ştiinţe Electronice şi Tehnologie.

Proprietarul a precizat, de asemenea: "Eu nu sunt membru al Partidului Comunist Chinez şi nici nu sunt un oficial. Sunt un funcţionar de birou obişnuit. Obama, Putin, Leung Chun-ying şi Ma Ying-jeou toţi au fan cluburi, aşa că eu am, de asemenea, dreptul să fac un Fan Club Xi Jinping".