China surprinde din nou: tehnologie avansată cu 4 500 de ani î.Hr.

Topor din cultura neolitică Liangzhu din China antică, C. 2500 î.Hr.
Topor din cultura neolitică Liangzhu din China antică, C. 2500 î.Hr. (Screenshot via youtube)

Mulţi oameni cred că tehnologia modernă este foarte avansată, dar potrivit Dr. Peter J. Lu, cercetător post-doctoral la Universitatea Harvard, poporul chinez în 4 500 î.Hr. făcea o treabă mai bună în şlefuirea suprafeţelor decât putem noi, în zilele noastre, cu cele mai bune tehnologii de şlefuire.

Dr. Lu, care a studiat împreună cu echipa sa patru topoare chineze vechi descoperite în anii 1990, ştie bine ce vorbeşte atunci când menţionează şlefuirea. Cercetătorul a supus artefactele neolitice la o serie de teste ştiinţifice, hotărât să demonstreze concluzia că topoarele ar fi putut fi făcute doar folosind tehnologii avansate, de şlefuire cu diamante.

Aparţinând culturilor Sanxingcun şi Liangzhu, cele patru topoare ceremoniale au fost datate între 2 500 şi 4 500 î.Hr. Deşi la început se credea că materialul folosit pentru şlefuire era cuarţul, echipa lui Lu a demonstrat că aceasta idee era greşită.

Topoarele au fost supuse unui examen electronic cu ultrasunete, difracţiei radio-grafice şi examinării printr-un microscop electronic. S-a determinat că 40 la sută din suprafaţa topoarelor era compusă din corindon, o rocă de asemenea cunoscută sub numele de rubin când are culoarea roşie. Corindonul este bine cunoscut pentru că este cel de-al doilea cel mai dur material de pe planetă. Şlefuirea fină a acestor artefacte putea fi realizată numai prin folosirea unui material mai dur decât corindonul – diamantul – despre care anterior se credea că ar fi fost folosit pentru prima dată în 500 î.Hr. în India.

Pentru a confirma ipoteza, Lu a luat mostre din cele mai vechi topoare şi a folosit un aparat modern cu diamant, albumină şi siliciu pentru a le şlefui.

Spre uimirea oamenilor de ştiinţă, microscopul electronic a confirmat că şlefuirea care se asemăna cel mai bine cu cea a topoarelor antice a fost cea făcută cu un diamant. De fapt, meşteşugul folosit în şlefuirea acelor topoare cu secole înaintea erei noastre a fost mult mai rafinat decât lucrările efectuate cu instrumente moderne de precizie.

Prin studierea acestor topoare ceremoniale din China, oamenii de ştiinţă posedă acum o cunoaştere mai solidă a tehnicilor antice de şlefuire, permiţându-le să explice abundenţa de obiecte fin sculptate, cum sunt cele din jad. Cu toate acestea, există încă multe întrebări în legătură cu modul în care "locuitorii [chinezi ai] cavernelor" ar fi putut face cele mai bune şi mai fine topoare cunoscute vreodată în istorie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură