China şi Rusia se opun presiunii Occidentului de a ameninţa Sudanul şi Sudanul de Sud

China şi Rusia se opun presiunii Vestului în Consiliul de Securitate al ONU de a ameninţa Sudanul şi Sudanul de Sud cu sancţiuni, dacă cele două ţări nu reuşesc să respecte cerinţele de oprire a conflictului lor în creştere, au declarat marţi reprezentanţii ONU, potrivit Reuters.
Refugiati sudanezi in tabara de refugiati Zam Zam din Darfurul de Nord. (LEA LISA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.05.2012

China şi Rusia se opun presiunii Vestului în Consiliul de Securitate al ONU de a ameninţa Sudanul şi Sudanul de Sud cu sancţiuni, dacă cele două ţări nu reuşesc să respecte cerinţele de oprire a conflictului lor în creştere, au declarat marţi reprezentanţii ONU, potrivit Reuters.

Negocierile ONU privind Sudanul şi Sudanul de Sud, foşti duşmani într-un război civil care a dus anul trecut la secesiunea Sudului, au avut loc după săptămâni de lupte la frontieră, care au stârnit teama că Khartoum şi Juba ar putea reîncepe războiul, după ce nu au reuşit să rezolve o serie de dispute despre veniturile din petrol şi demarcarea frontierei.

Delegaţi ai celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate şi un membru temporar din Africa de Sud s-au întâlnit luni pentru mai multe ore, la misiunea SUA din New York, pentru a încerca să ajungă la un acord privind o rezoluţie elaborată de SUA în legătură cu cele două Sudanuri, au declarat trimişii occidentali pentru Reuters sub condiţia anonimatului.

Statele Unite ale Americii au circulat luni, în cadrul Consiliului de 15 naţiuni, un proiect revizuit de rezoluţie, care ameninţă atât Sudanul cât şi Sudanul de Sud "cu măsuri suplimentare", în temeiul articolului 41 din Carta ONU, care permite Consiliului să impună sancţiuni economice şi diplomatice ţărilor care ignoră deciziile sale.

Diplomaţii au afirmat că Consiliul plănuia miercuri să supună la vot proiectul de rezoluţie, deşi există posibilitatea ca acesta să sufere modificări suplimentare până atunci. Ei au declarat că Statele Unite şi membrii Consiliului European nu au vrut să elimine referirea la articolul 41, dar erau deschişi spre compromis.

Beijingul, care are relaţii comerciale strânse atât cu Khartoum, cât şi cu Juba, a acţionat ca protector al Sudanului în cadrul Consiliului şi l-a protejat ani de zile de apelurile americane şi europene pentru sancţiuni pentru manevrarea conflictelor din regiunea sa vestică, Darfur, şi din alte zone din ţară.

Rusia sprijină ideea Chinei de a atenua rezoluţia şi îi displace ideea de a menţiona articolul 41 în rezoluţie, au relatat diplomaţii din consiliu. Articolul 41 nu autorizează o intervenţie militară.

Săptămâna trecută, Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane a cerut ambelor părţi să înceteze ostilităţile şi să îşi retragă trupele din zonele disputate, şi a avertizat că va emite propriile hotărâri obligatorii dacă nu vor reuşi să găsească o soluţie la disputele existente, în termen de trei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor