Consiliul de Securitate ia în considerare sancţionarea ambelor Sudanuri
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite ia considerare impunerea de sancţiuni economice atât împotriva Sudanului cât şi a Sudanului de Sud, după ce mediatorul pentru pace al Uniunii Africane ia cerut să facă ceva pentru a opri escaladarea violenţei de-a lungul zonelor de frontieră aflate în litigiu.
Sporind starea de urgenţă, preşedintele sudanez Omar al-Bashir – căutat de Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii efectuate în Darfur - a promis miercuri să "elibereze" Sudanul de Sud, în timpul unui miting din Khartoum, capitala Sudanului.
Regiunea de frontieră bogată în petrol a fost cauza neînţelegerilor, de când Sudanul de Sud s-a desprins de Sudan în iulie anul trecut, dar creşterea violenţei din ultimele săptămâni i-a făcut pe mulţi observatori sudanezi să se îngrijoreze în legătură cu o altă baie de sânge ca cea din Darfur.
Recent au avut loc deplasări de trupe ale ambelor părţi în şi în jurul regiunii Abyei. Luptele recente de marţi şi miercuri s-au încheiat cu moartea a şapte soldaţi sud-sudanezi, precum şi a 15 soldaţi sudanezi.
La începutul acestei luni a avut loc o luptă grea în jurul oraşului bogat în petrol Heglig, chiar în interiorul graniţelor Sudanului. Armata de Eliberare a Poporului Sud-Sudanez (SPLA) a ocupat Heglig, numind acţiunea o răzbunare pentru bombardarea de către Sudan a câmpurilor petroliere aflate la 100 de mile distanţă de statul Unity din Sudanul de Sud, cu câteva săptămâni mai devreme.
Ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a declarat marţi ca membrii Consiliului de Securitate "şi-au reiterat cererea pentru încetarea completă, imediată şi necondiţionată a luptelor."
Marţi, emisarului special al ONU, Haile Menkerios, şi reprezentantul Uniunii Africane, Thabo Mbeki, fostul preşedinte al Africii de Sud, au informat Consiliul de Securitate despre situaţie. Ulterior, ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a spus reporterilor că trimişii "au descris o situaţie îngrijorătoare, în care ambele părţi sunt blocate într-o ...'logică a războiului.'"
Consiliul de Implementare la Nivel Înalt al Uniunii Africane, care acţionează ca mediator între Khartoum şi Juba, a făcut apel la cele două ţări ca să "acţioneze în mod responsabil, în spiritul cooperării şi în vederea realizării unei variante viabile ce implică două state."
Sudanul de Sud s-a desprins de Sudan în luna iulie, dar multe probleme dintre cele două ţări au rămas nerezolvate, în principal modul de împărţire a veniturilor din petrol şi demarcarea frontierei în zonele cu cele mai bogate rezerve de petrol.
Conflictul actual este o continuare a doua războaie civile sângeroase din 1955-1972 şi 1983-2005. Ultimul a curmat 2 milioane de vieţi, în mare parte în Darfur. Războiul s-a încheiat cu un acord de pace care preciza termenii de secesiune ai Sudanului de Sud.