Bashir: Nu vom mai purta discuţii cu Sudanul de Sud
alte articole
Preşedintele Sudanului, Omar al-Bashir, susţine că nu vor mai avea loc alte discuţii cu Sudanul de Sud, martorii din sud spunând că avioanele sudaneze au efectuat bombardamente, potrivit unui raport VOA.
Bashir a făcut aceste comentarii în faţa soldaţilor, în timpul unei vizite de luni din zona producătoare de petrol Heglig, pe care armata sudaneză a reprimit-o vineri de la forţele sud-sudaneze.
Bashir a afirmat că Sudul înţelege numai limba "armelor şi muniţiilor."
Oficiali şi martori din Sudanul de Sud au relatat că avioane sudaneze au bombardat luni statul sud-sudanez Unity, omorând cel puţin trei persoane, inclusiv un băiat. Bombele au lovit în interiorul şi în jurul oraşului de frontieră Bentiu.
Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a condamnat bombardamentele sudanezilor şi a cerut guvernului de la Khartoum să înceteze imediat toate ostilităţile.
Şi Statele Unite ale Americii au condamnat ceea ce au numit o incursiune militară a Sudanului. Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat că SUA recunoaşte dreptul Sudului la auto-apărare, dar a cerut Jubei să "exercite reţinere" în răspunsul său la bombardamente.
Vicepreşedintele serviciilor de informaţii militare ale Sudanului de Sud, Mac Paul, a declarat că forţele sudaneze au lansat luni patru bombe. El a acuzat Sudanul de "provocări continue" de când Sudul şi-a retras forţele din regiunea Heglig, în ultimele zile.
"Decizia, luată de guvern şi de consiliul de miniştri pentru SPLA (partidul de guvernământ), a fost de a ne retrage din Heglig. Ne-am retras, dar au existat provocări serioase din partea armatei sudaneze şi miliţiei sale, atât în privinţa apărării populare, cât şi a miliţiei Sudului faţă de graniţele noastre."
Sudanul de Sud susţine că a făcut o retragerea ordonată şi voluntară din Heglig, ca urmare a presiunii internaţionale de a se retrage. Sudanul spune că au recucerit zona prin forţa.
Cele două ţări s-au aflat în imposibilitatea de a-şi rezolva disputele legate de graniţe, de petrol şi de cetăţenie, care au rezultat din independenţa Sudului, în iulie anul trecut.
Nordul şi Sudul au luptat anterior un război civil de 21 de ani, care a ucis mai mult de 2 milioane de oameni. Războiul s-a încheiat cu un acord de pace din 2005, care a inclus un referendum pentru independenţa Sudului.