China şi Europa reduc rate-cheie de creditare

Două dintre cele mai mari economii ale lumii - China şi zona euro formată din 17 naţiuni - reduc în acest moment ratele de creditare, într-un nou efort pentru a-şi impulsiona economiile aflate în stagnare, potrivit unor rapoarte VOA.
Epoch Times România
06.07.2012

Două dintre cele mai mari economii ale lumii - China şi zona euro formată din 17 naţiuni - reduc în acest moment ratele de creditare, într-un nou efort pentru a-şi impulsiona economiile aflate în stagnare, potrivit unor rapoarte VOA.

Joi, Banca Centrală Chineză a redus rata de referinţă a împrumuturilor pentru a doua oară în decursul unei luni, evidenţiind că cea de-a doua economie mondială majoră are probleme şi se confruntă cu cea mai mare provocare economică de la începerea recesiunii la nivel mondial în 2008. Beijingul a redus rata de creditare pentru un an cu aproape o treime de punct procentual, la 6 la sută, şi a anunţat că băncile ar putea oferi reduceri chiar mai abrupte pentru debitori.

Între timp, Banca Centrală Europeană reduce rata principală de împrumut la un minim record – scăzându-o cu un sfert dintr-un procent până la trei sferturi dintr-un procent – pe măsură ce economia zonei euro se contractă uşor.

În plus, Banca Angliei a decis să stimuleze economia britanică, care este în afară zonei euro, dar este profund dependentă de comerţul cu vecinii săi europeni. Banca Centrală Britanică a pompat 78 de miliarde de dolari în economia ţării afectată de recesiune.

Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că inflaţia din zona euro s-a stabilizat la sub 2 la sută, dar creşterea economică din regiune rămâne lentă. "Presiunea inflaţionistă privind reglementările s-a atenuat, pe măsură ce unele dintre riscurile de decelerare identificate anterior, faţă de perspectivele unei creşteri în zona euro, s-au materializat", a spus el.

Starea financiară precară a Greciei înglobate în datorii continuă să fie una dintre cele mai mari probleme economice din zona euro. Auditorii internaţionali se află în Atena pentru a analiza progresul guvernului în îndeplinirea angajamentelor de austeritate, cu care a fost de acord pentru a primi un plan de salvare de 168 de miliarde de dolari, la începutul acestui an, acesta fiind al doilea pachet de salvare în doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor