Donald Trump: sunt cel ales pentru a înfrunta China în problema comerţului
alte articole
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat miercuri că este „cel ales” pentru a aborda dezechilibrele comerciale cu China.
„Eu sunt cel ales ... aşa că mă ocup de China. Mă ocup de China în problema comerţului. Şi ştiţi ce? Câştigăm”, a spus Trump, folosind o sintagmă asemănătoare cu cea care se referă la personaje religioase sau legendare.
Trump a recunoscut pentru a doua zi consecutiv că războiul comercial cu China ar putea dăuna economiei Statelor Unite, dar a insistat că recesiunea nu este la orizont.
Comisia pentru Buget a Congresului a avertizat miercuri asupra consecinţelor tarifelor pe care Trump le-a impus împotriva Chinei şi a unei serii de alte ţări, majoritatea din UE.
Comisia a susţinut că schimbarea politicilor comerciale şi externe în Statele Unite din ianuarie 2018 vor reduce produsul intern brut din 2020 ajustat la inflaţie cu 0,3 la sută faţă de cum ar fi fost dacă războaiele comerciale nu ar fi fost începute.
Fondul Monetar Internaţional a estimat că producţia economică globală ar putea fi redusă cu până la 0,5% în 2020, ca urmare a tarifelor.
Comisia a declarat că tarifele au efectul de a creşte preţurile interne, reduc puterea de cumpărare a consumatorilor şi stimulează costurile investiţiilor în afaceri. Se aşteaptă ca venitul real pentru gospodăria medie a Statelor Unite să se reducă cu 0,4 la sută, potrivit raportului.
Trump a declarat, marţi, jurnaliştilor că trebuie să se confrunte cu China în chestiunea comerţului, chiar dacă se vor provoca daune pe termen scurt economiei SUA, deoarece Beijing-ul a înşelat Washingtonul de zeci de ani.
Ministerul de Externe al Chinei a părut să minimizeze comentariile lui Trump, subliniind necesitatea unui dialog pentru a rezolva diferendele în problemele comerciale, dar a ameninţat că ripostează dacă Washingtonul va începe să vândă avioane F16 Taiwanului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, a reiterat ameninţarea cu sancţiuni aplicabile companiilor americane care vând arme în Taiwan, afirmând că aceste vânzări reprezintă o ingerinţă serioasă în afacerile interne ale Chinei şi o încălcare a suveranităţii chineze.
Washingtonul a anunţat marţi oficial aprobarea unei posibile vânzări de 66 de avioane de vânătoare F-16 către Taiwan. Conform legii Taiwan Relations Act, SUA poate folosi orice mijloace pentru a asigura securitatea Taiwanului împotriva unei invazii a regimului comunist.
Îngrijorările crescânde cu privire la faptul că războiul comercial ar putea declanşa o posibilă recesiune a SUA, a tras în jos pieţele financiare săptămâna trecută, generând panică în rândul investitorilor.