China refuză să mai recunoască paşapoartele speciale eliberate de Marea Britanie pentru cetăţenii din Hong Kong

Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019
Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019 (May James / HKFP)

Britanicii care au planuri de vacanţă (sau de afaceri) în China în viitorul apropiat ar putea avea o nouă problemă.

Beijingul a anunţat vineri că nu va mai recunoaşte paşapoartele naţionale britanice "de peste mări" (BNO) ca documente de călătorie în China, începând cu 31 ianuarie.

Citiți și Hong Kong: Mogulul media anti-comunist Jimmy Lai rămâne în arest. I s-a refuzat pentru a doua oară cauţiunea

"De la 31 ianuarie, China nu va mai recunoaşte aşa-numitul paşaport BNO ca document de călătorie şi de identitate şi îşi rezervă dreptul de a întreprinde acţiuni suplimentare", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

Lijian a reiterat opoziţia Chinei faţă de "amestecul" Marii Britanii în "treburile interne" ale regimului comunist, care susţine că Marea Britanie trebuie să se obişnuiască cu gândul că Hong Kong-ul aparţine Chinei.

"Politica de şedere şi naturalizare în Marea Britanie a fost extinsă în mod repetat. Încercarea Marii Britanii de a transforma un număr mare de oameni din Hong Kong în cetăţeni britanici de clasa a doua a schimbat complet natura BNO a înţelegerii chino-britanice iniţiale", a declarat el.

Citiți și Tribunal chinez aplică pedepse cu închisoarea unor locuitori din Hong Kong care au fugit pe mare pentru a cere azil politic în Taiwan

Adoptarea de către Beijing a unei aşa-numite "legi a securităţii naţionale" pe care Congresul Naţional al Poporului - un organism controlat de Partidul Comunist Chinez - a impus-o centrului financiar al Asiei de sud-est, a determinat guvernul britanic să ofere refugiu locuitorilor din Hong Kong deţinători de paşapoarte BNO.

La preluarea oraşului Hong Kong de la Marea Britanie, în 1997, China a promis că va respecta drepturile şi libertăţile locuitorilor săi până în 2049. Cu toate acestea, regimul comunist a încercat de mai multe ori să impună controlul asupra oraşului - prima încercare majoră fiind în 2003 prin încercarea introducerii aşa numitului Articol 23. După ce, în 2019, China comunistă a încercat să scurtcircuiteze sistemul de Justiţie al oraşului Hong Kong prin impunerea unei legi de extrădare, prin care locuitorii centrului financiar urmăriţi în China puteau fi deferiţi tribunalelor controlate de Partid, evoluţia a generat 6 luni de proteste masive, care au generat o imensă criză politică în Hong Kong.

Pentru a o stăvili, Partiul a impus aşa-zisa lege "a securităţii statului", în temeiul căreia dizidenţii pot primi pedepse mari - până la închisoare pe viaţă - pentru delicte vag definite precum "activităţi secesioniste" şi "colaborare cu forţe străine".

Citiți și Hong Kong: Partidul Comunist arestează aproximativ 50 de foşti parlamentari pro-democraţie

Conform politicii BNO, cetăţenii din Hong Kong pot trăi şi lucra în Marea Britanie timp de cinci ani, şi apoi eventual ar putea obţine cetăţenia.

Guvernul Marii Britanii estimează că aproximativ 300.000 de locuitori din Hong Kong ar putea migra în Marea Britanie în următorii cinci ani.

Citiți și Partidul îşi face de cap în Hong Kong: Joshua Wong, rearestat - acuzat de încălcarea legii de aşa-zisă securitate naţională

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe