Partidul îşi face de cap în Hong Kong: Joshua Wong, rearestat - acuzat de încălcarea legii de aşa-zisă securitate naţională

Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019
Activistul pro-democraţie Joshua Wong, Hong Kong, 17 iunie 2019 (Isaac Lawrence/AFP/Getty Images)

Poliţia din Hong Kong i-a arestat pe activiştii pro-democraţie Joshua Wong şi Tam Tak-chi pentru încălcarea aşa-zisei legi de securitate naţională pe care un congres al Partidului Comunist Chinez a impus-o centrului financiar - mărind numărul total al arestărilor în temeiul legii de la 53 la 55.

Ambii erau deja în custodia poliţiei în momentul arestării, joi.

Wong, fost secretar general al partidului pro-democraţie local Demosisto, executa deja o pedeapsă în închisoarea Shek Pik, în momentul "rearestării". Tam, fost prezentator de radio poreclit „fastbeat” şi vicepreşedinte al partidului pro-democraţie People Power, a fost reţinut la Centrul de recepţie Lai Chi Kok din septembrie anul trecut.

Citiți și Tribunal chinez aplică pedepse cu închisoarea unor locuitori din Hong Kong care au fugit pe mare pentru a cere azil politic în Taiwan

Deşi Wong şi Tam erau deja privaţi de libertate, poliţia din Hong Kong a declarat că au fost arestaţi din nou din cauza participării la alegerile primare din 2020 ale parlamentarilor din toate partidele democrate.

Atât Wong, cât şi Tam au fost candidaţi la alegerile primare. Alegerile au avut loc în 11 şi 12 iulie 2020, înaintea alegerilor în Consiliul Legislativ (LegCo), programate iniţial pentru septembrie. Şeful guvernului marionetă din Hong Kong - Carrie Lam - a amânat apoi alegerile pe termen nelimitat, motivând temeri legate de pandemia virusului Wuhan.

Alegerile primare, care au stârnit mânia regimului comunist chinez, au reunit toate partidele pro-democratice din Hong Kong în speranţa că vor câştiga o majoritate de peste 35 de locuri în LegCo. Peste 600.000 de persoane din Hong Kong au votat în alegerile primare.

Înainte de arestarea lui Wong şi Tam, poliţia din Hong Kong arestase deja 53 de persoane din opoziţie pe 6 ianuarie, ca urmare a participării lor la cursa primară. Ei toţi au fost acuzaţi de „subversiune” în temeiul articolului 22 din aşa-zisa lege a securităţii naţionale. Biroul de securitate naţională din Hong Kong a trimis aproximativ 1.000 de poliţişti pentru a efectua arestarea în masă, cea mai mare operaţiune de strivire a dizidenţei politice de la implementarea legii securităţii pe 1 iulie 2020.

Majoritatea celor arestaţi au fost eliberaţi pe cauţiune a doua zi. Au fost obligaţi să plătească între 30.000 HKUSD (3.865 USD) şi 50.000 HKUSD (6.441 USD) şi să-şi predea paşapoartele pentru a nu fugi din Hong Kong în următoarele şase luni.

Nathan Law, Sunny Cheung şi Ted Hui - candidaţii primari din Hong Kong în exil - au emis o declaraţie pe Facebook pe 6 ianuarie: „Scara fără precedent [a operaţiunii, n.r.] indică modul în care guvernul comunist a decis să elimine tabăra democratică, reducând la tăcere toată dizidenţa. Teroarea fără discriminare provine din ambiguitatea legii; ameninţă toţi cei 600.000 de locuitori din Hong Kong care şi-au exprimat votul.”

Potrivit unui comunicat din 7 ianuarie postat de susţinători pe pagina de Facebook a lui Joshua Wong: „Ofiţerul asistenţei sociale al Departamentului de servicii corecţionale a notificat familia lui Joshua Wong că acesta a fost transferat de la închisoarea Shek Pik la puşcăria Lai Chi Kok în această dimineaţă pentru a da o declaraţie. El a fost acuzat de încălcarea Legii securităţii naţionale din Hong Kong”.

Postarea afirma că avocatul lui Wong nu era prezent când Wong şi-a înregistrat declaraţia. Când avocatul a sosit pănâ la urmă, Wong fusese deja trimis înapoi la Shek Pik.

Joshua Wong a fost închis la 1 decembrie pentru rolul său în protestele anti-guvernamentale din 2019. Sentinţa pe care a primit-o este de 13 luni şi jumătate.

Tam Tak-chi se află în detenţie din septembrie 2020. El a fost acuzat de incitare folosind în stradă sloganuri precum „Eliberaţi Hong Kong, Revoluţia vremurilor noastre” şi „Cinci cereri, nimic mai puţin”.