Coreea de Nord lansează câteva rachete în mare în apropierea Japoniei

Coreea de Nord ajunge din nou pe prima pagină a ziarelor, de data aceasta nu pentru luptele interne care se dau la vârful paranoicului regim comunist, ci cu o nouă lansare de rachete, balistice.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Oficialii sud-coreeni şi japonezi au declarat că regimul nord-coreean a lansat din regiunea Tongchang-ri patru rachete balistice, care au zburat pe o distanţă de aproximativ 1.000 km, trei dintre ele aterizând în Marea Japoniei. Un oficial al armatei sud-coreene a precizat că lansarea a avut loc luni la ora locală 7:36 a.m. (n.red. 1:06 ora României).

“Coreea de Sud şi SUA desfăşoară o investigaţie pentru a obţine informaţii suplimentare”, a precizat într-o declaraţie Biroul Şefului de Stat Major al Coreei de Sud.

Premierul nipon Shinzo Abe a susţinut că Tokyo a lansat un protest puternic împotriva Coreei de Nord după lansarea a ceea ce a precizat că au fost patru rachete balistice. “Cele mai recente lansări de rachete balistice demonstrează în mod clar existenţa unei noi ameninţări din partea Coreei de Nord”, a declarat Abe reporterilor la reşedinţa sa.

Ministerul nipon al Apărării a precizat că rachetele au aterizat în mare, la o distanţă de aproximativ 300 km de coasta nord-estică a Japoniei.

Oficialii japonezi au susţinut că trei dintre cele patru rachete au aterizat într-o zonă din largul coastei nipone unde Tokyo are drepturi suverane pentru explorarea şi exploatarea resurselor. Abe a declarat Parlamentului că lansarea rachetelor reprezintă o “încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Este o acţiune extrem de periculoasă”.

Rachetele au fost lansate dintr-o locaţie situată în apropierea frontierei nord-coreene cu China, conform Ministerului sud-coreean al Apărării. Regiunea Tongchang-ri găzduieşte Staţia Seohae, de unde regimul comunist nord-coreean a lansat, în 2016, o rachetă de rază lungă - incidentul fiind condamnat de ONU pentru încălcarea rezoluţiilor ce interzic Nordului să utilizeze tehnologie pentru dezvoltarea rachetelor.

Armata sud-coreeană a precizat că rachetele lansate luni nu păreau să fie rachete balistice intercontinentale capabile să atingă teritoriul american.

Lansarea a avut loc la câteva zile după ce Washingtonul şi Seulul au lansat exerciţii militare majore în Peninsula Coreeană. Aliaţii susţin că exerciţiile sunt defensive şi de rutină, dar Phenianul s-a opus manevrelor, afirmând că sunt teste pentru invazie. Manevrele sunt programate să aibă loc până la sfârşitul lunii aprilie.

Coreea de Nord mai este neliniştită şi de faptul că vecinul său sudic a decis anul trecut să amplaseze sistemul antirachetă american THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), ca răspuns la ameninţarea rachetelor nord-coreene.

China se opune vehement amplasării în Coreea de Sud a sistemului THAAD, care dispune de un radar puternic capabil să pătrundă în teritoriul chinez, lucru considerat de Beijing o ameninţare la adresa securităţii sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe