China, prinsă că a fabricat un biolog elveţian inexistent pentru a respinge originea adevărată a virusului Wuhan
alte articole
Potrivit publicaţiei chineze South China Morning Post (SCMP), mai multe website-uri de ziare chinezeşti au eliminat comentariile despre pandemia virusului Wuhan care au fost "prezentate în mod eronat" ca provenind de la un biolog elveţian care nu pare să existe, a declarat miercuri Ministerul de Externe al Elveţiei.
Comentariile din presă şi de pe reţelele de socializare atribuite unui biolog inexistent, cu numele Wilson Edwards, vizau presupuse presiuni exercitate de SUA asupra cercetătorilor biologi pe fondul pandemiei. Biologul inexistent ar fi susţinut că virusul are origini naturale, intrând astfel în vizorul presupuselor presiuni occidentale.
Ambasada Elveţiei la Beijing a exprimat marţi, printr-o postare ironică pe Twitter, că omul de ştiinţă citat nu există: "Îl căutăm pe Wilson Edwards, presupusul biolog [elveţian], citat în presa [chineză, n.r.] şi pe media socială din China în ultimele zile".
Citiți și Raport CNN: Joe Biden a blocat o anchetă americană asupra originilor virusului Wuhan
"Dacă existaţi, am dori să vă cunoaştem!", a scris Ambasada pe Twitter.
Un mesaj inserat odată cu postarea, scris în engleză şi în chineză, sublinia că niciun cetăţean elveţian cu numele Wilson Edwards nu apare în registre sau în articole academice din domeniul biologiei. Conform Ambasadei elveţiene, contul de Facebook pe care au fost publicate presupusele comentarii atribuite lui Wilson fusese deschis doar la 24 iulie.
Ambasada a declarat că, deşi apreciază faptul că Elveţia a primit atenţie din partea Chinei, "trebuie, din păcate, să informeze publicul chinez că această ştire este falsă".
"Deşi presupunem că răspândirea acestei ştiri a fost făcută cu bună credinţă de către mass-media şi utilizatorii de internet, cerem cu amabilitate tuturor celor care au publicat această ştire să o retragă şi să publice o rectificare", se arată în postarea ambasadei.
Pierre-Alain Eltschinger, un purtător de cuvânt al Departamentului elveţian al Afacerilor Externe, a declarat că respectivele comentarii au fost "prezentate în mod greşit ca provenind de la un biolog elveţian".
"Mai multe ziare chinezeşti au retras de atunci acele comentarii", a declarat el într-un e-mail, fără a preciza ce publicaţii au retras ştirea.
Potivit publicaţiei Zerohedge, cel mai mare "cruciat" împotriva ştirilor false, centrul de propagandă care este Facebook a fost singura publicaţie ce continuă să citeze persoana inexistentă.
Potrivit SCMP, care aparţine magnatului chinez Jack Ma, un cont de Facebook autentificat al publicaţiei chineze Cotidianul Poporului încă avea o referinţă în limba engleză la un articol al CGTN, divizia internaţională a televiziunii de stat chineze, care îl cita pe Wilson.
În articolul CGTN, Wilson era citat spunând că împreună cu alţi cercetători s-a confruntat cu presiuni şi intimidări din partea SUA şi a unor instituţii media pentru că au susţinut concluziile unui studiu comun al Chinei şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu sediul la Geneva, privind originile virusului Wuhan.
Începând din luna mai, publicaţiile mainstream occidentale, care până atunci nu au acceptat ipoteza că originea virusului Wuhan, care a omorât peste 4 milioane de persoane, ar fi în laboratoarele Institutului de Virologie Wuhan, ulterior au luat-o în considerare după ce o respinseseră ca fiind o teorie conspiraţionistă.
La Institutul de Virologie din Wuhan se desfăşurau programe duale - militare şi civile - prin care să se obţină virusuri îmbunătăţite genetic, inclusiv coronavirusuri de liliac de tipul celui care a generat pandemia prezentă. Programele erau finanţate inclusiv din fonduri federale ale SUA, fiind aprobate de dr Anthony Fauci, care acum este consilier la Casa Albă în lupta împotriva pandemiei.
Citiți și China se opune unei noi anchete privitoare la originea virusului Wuhan