China pierde comenzi şi locuri de muncă, în faţa Asiei de Sud-Est
alte articole
Creşterea costurilor de producţie îi conduce pe producători de la fabricile chineze la paradisul mai ieftin al furnizorilor din Asia de Sud-Est şi va conduce la dispariţia titlului "fabrica lumii" deţinut de China, în termen de cinci până la zece ani, reiese dintr-un important raport de piaţă.
Citând exemple de corporaţii de consumatori de profil înalt, un raport Daiwa Capital Markets indică migrarea pieţei de consum către furnizorii naţiunilor din Asia de Sud-Est, inclusiv Tailanda, Filipine, Vietnam, Indonezia, Laos, Cambodgia şi Birmania, unde costurile de producţie sunt mai mici.
Statisticile din raport susţin afirmaţia. Utilizând Nike ca exemplu, raportul menţionează că în anul 2000, 40% din vânzările globale de încălţăminte Nike erau reprezentate de produse fabricate în China, în timp ce doar 13% au fost fabricate în Vietnam. Dar astăzi, 41% din încălţămintea marca Nike este fabricată în Vietnam şi 32% în China. În industria de muncă intensivă a textilelor şi a hainelor, Vietnam şi Cambodgia au depăşit-o deja pe China în domeniul creşterii exporturilor.
Economiştii Daiwa, Minchun Sun şi Christie Chien, sunt de părere că tendinţa de mutare a producţiei către cele şapte ţări din Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est, sau ASEAN, s-ar putea accelera în următorii ani, "în timp ce se instalează un ciclu de feedback pozitiv".
Aceştia au subliniat că "ţinând cont de costurile mult mai mici ale forţei de muncă, de datele demografice favorabile, precum şi de politicile recente de deschide şi de liberalizare a economiilor, aceştia sunt bine poziţionaţi pentru a-i lua locul Chinei şi a deveni noua "fabrică a lumii" pentru producţia cu costuri mai mici.
O mişcare pentru apărarea drepturilor forţei de muncă este în curs de dezvoltare, uneori angajaţii folosind următoarele forme: proteste violente, greve de muncă, publicitate negativă şi presiune, dintr-o nevoie reală de a lua în considerare drepturile şi siguranţa lucrătorilor şi toate acestea pentru a asigura că vor continua să crească costurile forţei de muncă din China, determinând astfel o migrare ulterioară a producţiei către Asia de Sud-Est.
Raportul Market Watch asupra noilor pieţe din Indonezia şi din Filipine se îndreaptă către "guvernele stabile, ale căror politici să inspire încrederea investitorilor" fiind o motivaţie suplimentară pentru companii pentru a face trecerea. Raportul susţine că regiunea "Tigrilor Noi" are "potenţialul de a lăsa o amprentă mai puternică asupra creşterii economice globale pentru anii următori, în timp ce lumea dezvoltată se luptă cu datoriile în exces iar greii cu tradiţie din China şi India îşi pierd avântul".
În mod corespunzător, semnele migraţiei sunt la fel de evidente din partea Chinei. În afară de plecarea companiilor străine cum ar fi Nike, afacerile chineze locale de pe bogata coastă de est au început să-şi mute producţia peste graniţe, în Asia de Sud-Est Asia, potrivit lui Chen Zhihua, preşedintele Camerei de Comerţ a Furnizorilor de Computere din Guangdong.
În ultimii ani, un număr mare de producători de electronice din Guangdong şi-au mutat producţia în ţările ASEAN, în ciuda planurilor regimului chinez, a stimulentelor şi a investiţiilor menite să încurajeze noua producţie în regiunile de vest ale ţării, denumind această regiune "al doilea domeniu de aur pentru dezvoltare".
În 2005, ponderea Chinei în comerţul mondial al produselor textile şi al confecţiilor a ajuns la 24%, dar acum însăşi industria de îmbrăcăminte nu mai este stabilă. Pearl River Delta, căminul majorităţii producătorilor de îmbrăcăminte din China, a fost afectată în ultimii ani de scăderi semnificative ale numărului de comenzi de peste mări, provocând o rată ridicată a şomajului în zona ce odată era abundentă, potrivit presei chineze.