China distruge într-un ritm galopant masivele forestiere din alte ţări
Potrivit organizaţiei internaţionale ”Agenţia pentru Cercetarea Mediului” (ACM), cu sediul la Londra, necesităţile tot mai mari ale Chinei în material lemnos, au stimulat puternic creşterea comerţului ilegal cu lemn provenit din ţările Asiei şi Africii. Livrările ilicite de proporţii către China au distrus deja resursele de lemn din multe regiuni ale acestor ţări.
Recent, ACM a lansat un raport întitulat "Apetitul distructiv", care menţionează că China s-a transformat deja în cel mai mare importator ilegal de lemn din lume. Cifrele importurilor ilicite de lemn în China au fost estimate la circa 4 miliarde de dolari SUA.
Potrivit datelor oferite de Interpol, cifra de afaceri anuală a comerţului ilegal cu lemn la nivel mondial este de 30 de miliarde de dolari SUA.
Livrările de lemn de pe Insulele Solomon către China au depăşit de şapte ori limita admisă a exporturilor acestei materii prime. Către anul 2015, resursele de lemn în regiunea respectivă vor fi complet epuizate.
Autorii raportului subliniază faptul că necesităţile crescânde ale Chinei în material lemnos au amplificat conflictele dintre autorităţi şi populaţia unor ţări, cum ar fi Birmania, Cambodgia, Papua Noua Guinee şi unele regiuni africane, de unde China importă acest material natural pe scară largă.
Pe lângă faptul, că Beijing-ul are nevoie de cantităţi enorme de lemn pentru sectorul construcţiilor, în care autorităţile investesc masiv pentru a stimula economia ţării, mulţi chinezi înstăriţi doresc să posede piese de mobilier confecţionate din lemn de mahon şi alte esenţe rare, ceea ce a determinat creşterea cererii mondiale pentru acest material extrem de scump.
Potrivit raportului, lemnul de mahon este importat în China preponderent din Cambodgia, Laos, Tailanda şi Madagascar. Resursele acestor ţări au fost deja grav afectate.
Recent, Associated Press a raportat că în provincia Koh Kong, situată în sud-vestul Cambodgiei, veniturile zilnice ale majorităţii locuitorilor rurali, constituie aproximativ 2 dolari, dar dacă aceştia reuşesc să găsească lemn de mahon, câştigul poate fi echivalat obţinerii premiului cel mare la loterie.
Anul trecut, brokerii locali au cumpărat lemn roşu de calitate superioară la un preţ de 2.700 dolari pentru un metru cub. Totuşi, dacă lemnul ajunge în mâinile producătorilor chinezi de mobilă, preţul lemnului creşte de zeci de ori. De exemplu, un set de canapea şi fotolii, fabricate din lemn de mahon, costă în China aproximativ 320 de mii de dolari SUA, iar preţul unui pat din acest material ajunge la un circa un milion de dolari SUA, se menţionează în articol.
Potrivit informaţiilor oficiale ale Beijing-ului, China a importat anul trecut lemn roşu în valoare de 600 milioane dolari SUA. Cererea pentru acest material în China creşte în mod progresiv. În 2005, s-au importat 66 000 de metri cubi de lemn de mahon, iar în ultimul an - peste 500 000 de metri cubi.
Un specialist al Agenţiei pentru Cercetarea Mediului, Chris Moi, într-un interviu acordat postului de radio "Free Asia", a declarat că organizaţia sa încearcă să convingă autorităţile chineze să adopte un set de legi care ar stopa exploatarea forestieră ilegală în alte ţări.
"Scopul raportului nostru este de a convinge guvernul chinez, ca prin asemenea norme să oprească importul de arbori tăiaţi ilegal. Astfel de prevederi există în Uniunea Europeană, Statele Unite şi au fost adoptate recent în Australia. În prezent, China nu are cadrul legislativ care ar interzice importul de material lemnos obţinut în mod ilegal", - a declarat Moi.
Potrivit expertului, deşi China şi Birmania, au semnat în 2006 un acord ce interzice comerţul cu copaci tăiaţi ilegal, acest tip de tranzacţii devin tot mai numeroase. Potrivit tăietorilor de copaci din Birmania, toate pădurile din zonele montane ale ţării au fost complet defrişate.
Vorbind despre gravitatea situaţiei, Chris Moi a adus exemplul Mozambicului: "antreprenorii forestieri chinezi lucrează în Mozambic deja de 10 ani. În fiecare an, din Mozambic către China sunt transportate circa 600 de milioane de metri cubi de cherestea, dintre care 100 milioane depăşesc volumul permis de stat şi sunt ilegale. Conform estimărilor noastre, în cazul în care asemenea tranzacţii vor avea loc pe parcursul a încă 10-15 ani, în Mozambic nu vor mai rămâne păduri. Şi asta fără a lua în calcul prejudiciile enorme şi ireversibile cauzate de astfel de acţiuni imprudente climei, solului, florei şi faunei acestei ţări".