China negociază cu Republica Djibouti pentru construirea unei baze militare în Cornul Africii

Preşedintele Republicii Djibouti, Ismail Omar Guelleh.
Preşedintele Republicii Djibouti, Ismail Omar Guelleh. (Captură Foto)

China negociază construirea unei baze militare în oraşul-port strategic Djibouti, a declarat preşedintele Republicii Djibouti pentru AFP, mărind perspectivele ca bazele americane şi chineze să “convieţuiască” cot la cot în micuţa naţiune din Cornul Africii, conform site-ului Defense News.

“Discuţiile sunt în desfăşurare”, a declarat preşedintele Ismail Omar Guelleh într-un interviu acordat agenţiei de presă AFP în Djibouti, susţinând că prezenţa Beijing-ului va fi “binevenită”.

Djibouti găzduieşte deja Camp Lemonnier, sediul armatei americane pe continentul african, folosit pentru operaţiuni sub acoperire, antitero sau de altă natură în Yemen, Somalia şi alte părţi din Africa.

Franţa şi Japonia au, de asemenea, baze în portul Djibouti, o fostă colonie franceză care păzeşte intrarea în Marea Roşie şi Canalul Suez, şi care a fost folosită de forţele maritime europene şi din alte state ale lumii ca bază pentru lupta împotriva pirateriei din Somalia vecină.

China finanţează deja câteva proiecte majore de infrastructură în această ţară, estimate la un total de peste 9 miliarde de dolari, inclusiv porturi, aeroporturi sau căi ferate către Etiopia.

“Prezenţa Franţei este veche şi americanii au descoperit că poziţia oraşului-port Djibouti ar putea ajuta la lupta împotriva terorismului din regiune”, a declarat Guelleh.

“Japonezii doresc să se protejeze împotriva pirateriei – şi acum, chinezii doresc, de asemenea, să îşi protejeze interesele şi sunt bineveniţi”, a adăugat acesta.

Djibouti este amplasat strategic, aproape de cele mai aglomerate coridoare maritime din lume, controlând accesul la Marea Roşie şi Oceanul Indian. Este un element cheie în centrele de realimentare şi transbordare, precum şi un principal port maritim pentru importurile şi exporturile ţării vecii Etiopia.

Beijing-ul şi Djibouti au semnat pe 14 februarie un acord militar prin care marina chineză are voie să folosească portul Djibouti, o mişcare care a supărat Washingtonul.

China urmăreşte să instaleze o bază militară permanentă în Obock, oraş-port în nordul Republicii Djibouti, mai susţine Defense News.

În ultimii ani, Guelleh şi-a îndreptat tot mai mult privirile spre China, ca un partener economic cheie. Anul trecut, el a oferit contractul de operare al portului unei companii chineze după ce operatorul precedent din Dubai fusese acuzat de corupţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe