China neagă că ar vrea să construiască o bază maritimă în Vanuatu

O navă de luptă chineză în vestul Oceanului Indian (Getty Images)
Andrei Popescu
11.04.2018

Compania media australiană Fairfax Media a dezvăluit luni faptul că Beijingul intenţionează să construiască o bază militară permanentă pe statul insular Vanuatu din Pacific, ceea ce ar plasa navele de luptă chineze în apropierea Australiei.

Diverşi oficiali din Vanuatu au negat însă raportul.

Potrivit raportului Fairfax, discuţiile dintre China şi guvernul din Vanuatu se află încă în etapele preliminare şi nu s-a făcut nicio propunere oficială în prezent. Totuşi, Beijingul a alocat foarte mulţi bani în Vanuatu în ultima perioadă, inclusiv pentru noi birouri guvernului ţării, un centru de convenţii, un stadion sportiv, o şcoală de capacitate mare şi o nouă reşedinţă pentru premierul Charlot Salwai.

Un grafic publicat în raportul Fairfax arată că Vanuatu este îndatorată Chinei mai mult decât oricărui alt creditor, inclusiv Băncii Mondiale. Se presupune că Beijingul va dori ceva valoros în schimbul investiţiilor sale, respectiv o bază militară.

China a desfăşurat un program similar în alte zone. China ar putea aşteapta anumite concesii în schimbul masivelor investiţii în infrastructură, sau aşteaptă ca naţiunile îndatorate să intre în incapacitate de plată şi apoi să sugereze metode inventive pentru rambursarea parţială a banilor, pentru ca ţara îndatorată să predea controlul asupra unor structuri cheie pe care le doreşte Beijingul.

Un alt factor în evaluarea relaţiei dintre Vanuatu şi China este acela că Vanuatu este una dintre foarte puţinele ţări care susţin revendicările teritoriale agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

“O bază la mai puţin de 2.000 km de coasta australiană va permite Chinei să îşi proiecteze puterea militară în Oceanul Pacific, să distrugă echilibrul strategic îndelungat din regiune şi ar putea mări riscul unei confruntări între Beijing şi Washington. Ar fi prima bază chineză creată în Pacific şi a doua construită în afara teritoriului Chinei”, a adăugat Fairfax Media.

CNBC a precizat marţi că, în timpul vizitei sale în Vanuatu, ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a pus întrebări legate de interesele Chinei privind construirea unei baze militare în această ţară.

“Guvernul din Vanuatu a afirmat că nu există o astfel de propunere, dar este un lucru ştiut că Beijingul face investiţii în infrastructură în întrega lume. Îmi menţin convingerea că Australia este partenerul strategic pe care l-a ales Vanuatu”, a declarat Bishop.

CNBC a precizat că Bishop nu a exclus în mod explicit posibilitatea să fi avut loc discuţii preliminare referitoare la o bază militară.

Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei în Vanuatu a etichetat marţi raportul publicat de Fairfax ca fiind “ridicol”, precizând că ar fi “imposibil” ca Beijingul să creeze o bază militară pe ţara insulară. Purtătorul de cuvânt a insistat că Beijingul are nave în insule din Pacific din motive pur umanitare, indicând viitoarele exerciţii comune cu Noua Zeelandă şi Vanuatu pe tema reacţiei la dezastre.

Ministrul de Externe din Vanuatu, Ralph Regenvanu, a discutat marţi cu Australian Broadcasting Corporation, oferind asigurări că “nimeni din guvernul ţării nu a discutat vreodată despre o bază militară chineză în Vanuatu”.

Regenvanu a declarat că “nu este încântat de standardul raportării [informaţiilor] în mass media australiană”, adăugând că speră ca “amplificarea paranoiei în legătură cu China în Australia nu este folosită pentru a distruge sau denigra buna relaţie pe care o are Vanuatu cu Australia”.

Premierul australian Malcolm Turnbull nu a părut să fie total liniştit de comentariile lui Regenvanu.

“Vom observa, cu mare îngrijorare, crearea oricăror baze militare străine în ţările insulare din Pacific şi pe teritoriul ţărilor învecinate. Ceea ce urmăresc acele ţări la noi, cât şi la alte naţiuni, sunt investiţii în infrastructura economică şi socială”, a precizat Turnbull marţi. ABC a interpretat afirmaţiile premierului australian ca fiind un “avertisment” pentru guvernul din Vanuatu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor