Vestul capătă curaj: UE îl susţine pe Trump în ofensiva sa tarifară împotriva Beijingului

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Bruxelles-ul susţine SUA în privinţa cererii sale pentru “reformă şi deschiderea pieţei în China”, conform unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în condiţiile în care războiul comercial dintre cele două super puteri globale se intensifică.

Preşedintele Donald Trump a afirmat că SUA va impune un tarif de 25% pentru importurile de oţel şi un tarif de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură care a generat temeri privind izbucnirea unui război comercial şi a afectat pieţele financiare globale.

Trump a prezentat 1.333 de produse chineze asupra cărora ar putea fi aplicate taxe de 25%.

Beijingul a adoptat la rândul său tarife de până la 25% pentru diverse produse americane, precum carne de porc, fructe uscate şi deşeuri de aluminiu.

Conform Politico, purtătorul de cuvânt al Comisiei, a afirmat: “UE împărtăşeşte în întregime temerile SUA cu privire la nevoia unei reforme mai mari şi a unei deschideri a pieţei în China”.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că Bruxelles-ul “examinează de asemenea îndeaproape posibilitatea lansării unor cazuri la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC)”.

S-a raportat că UE va lua în vizor practicile comerciale ale chinezilor numai în conformitate cu regulile OMC. China a fost introdusă în OMC în 2001, deşi nu respecta clauze legate de libertatea pieţei şi condiţiile de muncă.

În luna martie, UE a ameninţat că va impune tarife asupra unor produse americane, precum unt de arahide, coacăze sau suc de portocale, în cazul în care Trump va impune tarife la importurile de oţel şi aluminiu.

Într-o declaraţie, Lindsay Walter, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a susţinut: “Subvenţionarea şi continua supracapacitate din China reprezintă principalul motiv al crizei în sectorul oţelului."

“În loc să atace exporturile americane tranzacţionate corect, China trebuie să pună capăt practicilor sale comerciale neloiale care afectează securitatea naţională a SUA şi distorsionează pieţele globale”.

De asemenea, Trump a ameninţat că va aplica o taxă asupra automobilelor UE în cazul în care blocul nu înlătură tarifele şi barierele comerciale aplicate asupra mai multor produse.