China izolează oraşul Tianjin din cauza unui val de infecţii cu Omicron, cu câteva săptămâni înainte de Olimpiada de Iarnă
alte articole
Deşi oraşul Xi'an, cu 13 milioane de locuitori, este încă închis la mai bine de două săptămâni de la începutul celui mai recent focar de virus Wuhan, în ciuda măsurilor extrem de dure luate de Partidul Comunist Chinez în combaterea focarului COVID, ţara nu a fost ferită de cel mai recent val global de infecţii, la mai bine de doi ani după ce virusul a izbucnit pentru prima dată în oraşul Wuhan.
Regimul comunist a impus carantina şi noi restricţii asupra oraşului Tianjin, care se află la doar câteva zeci de minute de mers cu maşina de la Beijing. Autorităţile chineze au confirmat, luni, două cazuri de Omicron în Tianjin, dar suspectează că ar exista peste 30 de cazuri.
Sursa cazurilor nu a fost dezvăluită, iar cifrele oficiale privitoare la numărul de infecţii nu pot fi considerate reale, regimul de la Beijing muşamalizând constant datele.
Până acum, Tianjin a confirmat un total de 31 de cazuri locale de COVID şi 10 infecţii asimptomatice, potrivit agenţiei Xinhua, controlată de regim.
Utilizatorii chinezi de reţele sociale suspectează deja că oraşul Tianjin ar fi linia întâi a luptei împotriva variantei Omicron. Drept urmare, călătoriile în şi din oraş au fost suspendate, cu excepţia celor care au un permis special.
Peste 75 de mii de persoane au fost plasate în carantină în Tianjin şi multe cartiere se pregătesc deja pentru genul de măsuri dure de blocare cu care autorităţile şi-au obişnuit populaţia.
Tianjin nu este singurul oraş chinez în care au fost confirmate cazuri de Omicron. Două cazuri de Omicron au fost confirmate sâmbătă în provincia centrală chineză Henan. Autorităţile sunt, de asemenea, preocupate de un focar în Shenzhen, unde patru cazuri de variantă Delta au fost găsite de vineri, când un cuplu căsătorit a fost testat pozitiv în timpul unui test de rutină.
Potrivit publicaţiei South China Morning Post, aparţinând magnatului Jack Ma, o investigaţie epidemiologică a stabilit că originea tulpinii descoperite în Shenzen, un oraş important de graniţă, aflat în sudul Chinei, lângă Hong Kong, nu este aceeaşi cu cea care provoacă focare în interiorul Chinei. Noile cazuri din Shenzen sunt primele raportate în oraş, din mai 2020.
Versiunea oficială a modului de apariţie a focarelor este contactul cu „mărfuri contaminate” importate din străinătate - o temă mai veche a propagandei regimului, potrivit căreia fructele de mare şi produsele din carne congelate ar fi cauza focarelor, o scuză pe care Beijingul a vehiculat-o în mod constant din 2020.
Drept urmare, autorităţile au închis blocuri de apartamente în care locuiau persoanele infectate şi au impus testarea în masă obligatorie pentru cei 12,5 milioane de locuitori din Shenzen, în conformitate cu planul de măsuri care să aducă „zero transmitere COVID” al Beijingului. Locuitorilor li s-a cerut să nu călătorească, iar oricine doreşte să facă acest lucru trebuie să aibă un test COVID negativ în ultimele 48 de ore.
Luni, au fost raportate în toată China 157 de noi cazuri de COVID, inclusiv 97 provenite din infecţii locale, potrivit publicaţiei Global Times, portavocea Partidului Comunist Chinez. 15 dintre aceste cazuri au fost din Xi'an, ceea ce arată că, în ciuda carantinei severe, virusul a reuşit să se răspândească în continuare.
Analiştii întrevăd că focarul din Shenzen poate să întârzie redeschiderea planificată a graniţei dintre Hong Kong şi Shenzen, care ar permite călătorii limitate între cele două oraşe.
Dacă numărul focarelor din China va continua să crească, instabilitatea poate determina o nouă întrerupere a lanţurilor de aprovizionare, ceea ce va genera noi efecte secundare în economie.
Samsung şi Micron au avertizat recent că regimul de carantinare severă din Xi'an a afectat operaţiunile fabricilor locale din oraş, ameninţând să intensifice deficitul global de microprocesoare.
Între timp, oraşul-port Ningbo se confruntă şi el cu o blocare parţială.