China raportează un focar de COVID în cel mai mare port al său

China, lovită de epidemia de virus Wuhan
China, lovită de epidemia de virus Wuhan (Kevin Frayer/Getty Images)

China se confruntă acum cu trei focare grave de COVID-19, după ce portul Ningbo a raportat 16 cazuri în weekend, în timp ce oraşul Yuzhou, un oraş mai mic, cu 1,3 milioane de locuitori, are deja unele cartiere blocate.

Din fericire pentru economia Chinei, portul Ningbo Zhoushan, cel mai mare port din lume, a transmis într-o declaraţie publicată pe Weibo, duminică seara, că operaţiunile sale sunt stabile, în ciuda controalelor stricte efectuate pentru a încerca să ţină sub control focarul.

Dintre cele 16 cazuri, autorităţile au spus că nouă au fost importate şi şapte sunt locale - însă statisticile oficiale transmise de autorităţile Chinei sunt considerate false.

Potrivit unei declaraţii postate de guvernul oraşului Yuzhou pe contul său Weibo, un blocaj a fost impus în cartierul din centrul oraşului, chiar dacă oraşul a raportat luni doar 3 cazuri. Transportul public, taxiurile şi şcoala au fost toate suspendate în cartier.

Din fericire pentru economia chineză, totalul cazurilor din Ningbo sunt mult mai mici decât numărul de cazuri noi raportate încă în Xi'an, oraş de 13 milioane de locuitori în care blocajele sunt masive, mulţi rezidenţi neavând acces facil la alimente şi medicamente.

Pe măsură ce virusul Wuhan continuă să se răspândească, indicele transportului de marfă în containere din Ningbo tocmai a atins un record istoric de 4.264 USD/FEU într-un moment în care costurile de transport în întreaga lume au crescut.

Oraşul-port a suferit deja trei blocări parţiale în ultimele 6 luni, potrivit presei controlate de stat din China. Între timp, aproximativ 200 de piloţi au fost puşi în carantină în ultima săptămână, după ce doi dintre ei au ieşit pozitiv la teste.

În centrul atenţiei analiştilor rămâne oraşul Xi'an - în care situaţia este deosebită de cea înregistrată cu doi ani în urmă în Wuhan - unde, la momentul respectiv, acţionau mai mulţi jurnalişti la firul ierbii.

Totuşi, chiar şi presa controlată de stat din China a recunoscut că locuitorii oraşului înregistrează dificultăţi de procurare a alimentelor. Nu este clar dacă această criză s-a atenuat.

Zilele trecute au început să apară semne că numeroşi comercianţi se tem de perspectiva închiderii lanţului de aprovizionare în China, chiar dacă firmele mari din Xi'an au insistat că blocajele nu au un impact major asupra producţiei. Ultima dată când mega-porturile din China - Yantian sau Ningbo - au fost închise, lanţurile de aprovizionare s-au prăbuşit, iar tarifele de transport maritim au devenit astronomice.

China a încheiat anul 2021 raportând cele mai multe cazuri noi de la sfârşitul focarului din Wuhan şi, în general, numărul de cazuri noi s-a apropiat de 200/zi de la începutul Anului Nou, conform datelor oficiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie