China: Partidul cere eliminarea focarului de COVID din Xi'an. Apar din nou uşile sudate, oamenii se plâng de foame pe social media

Oficialii de Partid cară infectaţii de COVID din oraş pentru a putea raporta zero cazuri
Drumuri blocate de carantina masivă impusă în Xi'an
Drumuri blocate de carantina masivă impusă în Xi'an (STR/AFP via Getty Images)

Pe fondul apariţiei recente a cazurilor de COVID-19 din 9 decembrie 2021, Xi’an, capitala provinciei Shaanxi din nord-vestul Chinei, a impus măsuri dure de blocare pentru a stăvili focarul.

Oraşul, care are o populaţie de 13 milioane de locuitori, a fost blocat brusc pe 23 decembrie 2021.

Iniţial, unui membru din fiecare gospodărie i-a fost permis să facă cumpărături pentru alimente şi produse de primă necesitate la fiecare două zile. Dar, pe măsură ce numărul cazurilor confirmate de COVID-19 au continuat să crească, în ciuda măsurilor stricte, pe 26 decembrie rezidenţilor li s-a interzis să-şi părăsească locuinţele, cu excepţia testării COVID-19.

Un document scurs în presă a dezvăluit că secretarul Partidului Comunist Chinez la nivel de provincie a stabilit ca termen limită 4 ianuarie, când Xi’an „trebuie să atingă obiectivul de zero cazuri de COVID-19 în societate”.

De atunci, documentul a fost depublicat de pe intranetul chinez şi nu mai este accesibil.

RHaos, risc crescut de infecţie care rezultă din politicile guvernamentale

De la izbucnirea pandemiei în Xi’an, locuitorii au publicat masiv apeluri pe reţelele de socializare chineze, care au fost inundate de postări şi videoclipuri ce solicită ajutor şi se plâng de incompetenţă din partea autorităţilor locale.

La 1 ianuarie, un cont public Wechat numit „Chudingya” a încărcat un articol în care descrie faptul că a văzut aproximativ 30 de autobuze la intrarea într-un complex de locuinţe şi un „număr [de persoane care purtau combinezoane de protecţie anti-chimică]” a pătruns în complex de la ora 20:00 în ajunul Anului Nou.

Wang Qin (pseudonim) a declarat pentru ediţia chineză a The Epoch Times, la 2 ianuarie, că pandemia de COVID-19 s-a răspândit foarte repede în comunităţile locale din Xi’an. Cartierul Lianhu, în care locuieşte, este printre cele mai afectate din Xi’an, deoarece mulţi studenţi de la Institutul Aeronautic Xi’an infectaţi cu COVID-19 au fost mutaţi în suburbiile din jur pentru carantină.

Un raport din 31 decembrie pe site-ul popular de ştiri 163.com spunea că Institutul Aeronautic Xi’an a început să transfere peste 2.000 de studenţi şi membri ai personalului în patru zone din Xi’an.

Wang a afirmat că unii studenţi au fost urcaţi într-un autobuz şi au fost transportaţi cinci până la şase ore înainte de a ajunge la locul de carantină, unde au găsit paturi supraetajate din oţel cu minimum de lenjerie şi fără încălzire, în ciuda iernii friguroase cu temperaturi sub zero.

Un alt videoclip online a arătat zeci de oameni stând în frig, în timp ce hotelul în care ar fi trebuit să fie carantinaţi le comunica faptul că nu are camere disponibile.

Wang a declarat pentru The Epoch Times: „Acum, atâta timp cât sunteţi un contact apropiat, veţi fi imediat izolat la domiciliu, iar întregul vostru complex va fi închis, dacă nu cumva sunteţi îndepărtat din bloc”.

Un incendiu a izbucnit într-un complex din districtul Chang’an la miezul nopţii, pe 31 decembrie. Când au sosit pompierii, au trebuit să sară peste poarta de fier, care fusese sudată, pentru a stinge focul, potrivit mărturiei lui Wang.

O sursă care a cerut să rămână anonimă a declarat pentru ediţia chineză a Epoch Times că toţi secretarii de Partid din cartier au fost obligaţi să garanteze realizarea planului de "zero cazuri" de COVID-19 în zonele pe care le conduc.

Potrivit sursei, aceste cadre comuniste au încercat să stăvilească răspândirea virusului Wuhan într-un mod simplu: odată ce există un caz confirmat, toţi rezidenţii din clădire sunt izolaţi în afara oraşului Xi'an, permiţând rapoartelor oficiale să spună că zona a atins ţinta de caz zero. Dacă există un alt focar, acesta va fi considerat în altă zonă, nu în Xi'an.

Ce este „Zero transmitere socială a COVID”?

Expresia „zero transmitere socială a COVID” este o sintagmă apărută recent şi folosită de autorităţile provinciale din Shaanxi. Centrul local pentru controlul şi prevenirea bolilor a explicat reporterilor chinezi, la 5 ianuarie, că înseamnă „absenţa transmiterii comunitare”, deoarece „toate cazurile noi confirmate găsite ulterior [din 4 ianuarie] se numără printre contacte strânse sau contacte apropiate ale unor persoane care au fost izolate”, a spus Chen Zhijun, un adjunct al centrului.

Tang Jingyuan, analist în probleme ale societăţii chineze, a remarcat: „Pe şleau, înseamnă că autorităţile îndepărtează imediat toate noile cazuri confirmate şi contactele lor apropiate din oraş în cartierele de la periferie. Procedând astfel, zona urbană Xi’an poate îndeplini ţelul trasat - de zero cazuri - într-un mod rapid.”

Potrivit unui raport din 4 ianuarie al agenţiei de ştiri Xinhua, portavocea oficială a Partidului, de la 1 ianuarie, numărul cazurilor confirmate au scăzut zilnic, iar „procentul cazurilor la persoanele izolate a crescut treptat, în timp ce numărul transmiterilor comunitare a scăzut treptat”.

Începând cu 3 ianuarie, Xi’an a înregistrat în total 1.758 de cazuri confirmate de COVID-19, conform datelor oficiale, considerate nesigure. Numărul real ar putea fi mult mai mare din cauza muşamalizării care este o practică frecventă a regimului comunist chinez.

Epoch Times a contactat autorităţile locale pentru comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură