China: Explozie puternică la un complex chimic provoacă cel puţin 19 morţi

Pompieri încearcă să stingă un incendiu izbucnit după o explozie puternică la o centrală chimică din Yibin, provincia chineză Sichuan, 12 iulie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.07.2018

Autorităţile din provincia sud-vestică chineză Sichuan au deschis o anchetă privind o explozie produsă la un complex industrial care a provocat joi moartea a cel puţin 19 persoane şi rănirea altor 12, a declarat vineri agenţia de ştiri de stat Xinhua.

Explozia a zguduit complexul Yibin Hengda Technology din oraşul Yibin în jurul orei locale 6:30 p.m. (1030 UTC), declanşând un incendiu ce a fost stins doar în cursul nopţii de joi spre vineri.

Oficiali din Sichuan au declarat că 12 persoane rănite în explozie au fost transportate la spital şi se află în stare stabilă, potrivit Deutsche Welle.

Potrivit publicaţiei chineze Sichuan Daily, forţa exploziei a distrus trei clădiri şi a spart geamurile unor proprietăţi din apropiere.

Exploziile, incendiile şi alte accidente la întreprinderi industriale nu sunt neobişnuite în China, unde reglementările privind siguranţa nu sunt aplicate în mod corespunzător.

O explozie majoră care a avut loc la o fabrică din oraşul estic Ningbo în noiembrie 2017 s-a soldat cu cel puţin 2 morţi şi peste 30 de răniţi.

În 24 octombrie 2016, în districtul Xinmin, provincia nord-vestică a Chinei, Shaanxi, a avut loc o explozie puternică într-o clădire care producea şi depozita ilegal explozibili. Incidentul s-a soldat cu cel puţin 14 morţi şi peste 150 de răniţi.

La începutul lunii noiembrie 2015, cel puţin 21 de oameni au fost ucişi după izbucnirea unui incendiu la o mină de cărbuni în provincia nord-estică Heilongjiang. Mina era deţinută de Heilongjiang Longmay Mining Holding Group şi în ea lucrau 38 de persoane.

Dezastrul din Tianjin

Într-un alt caz, judecătorii au condamnat 49 de persoane pentru rolul avut în exploziile care au zguduit un depozit de materiale chimice în oraşul industrial Tianjin, în 2015. Aproximativ 170 de persoane au fost ucise în incident.

Explozia a avut loc la un depozit chimic al companiei Rui Hai şi este unul dintre cele mai tragice accidente industriale ce au avut loc în China.

Investigaţiile au dezvăluit că explozia a avut loc când stocurile de nitroceluloză, folosită ca agent de legătură pentru aplicaţii medicale şi pentru lăcuit, au luat foc în luna august 2015. Flăcările s-au răspândit la unităţile care stocau nitrat de amoniu, declanşând mai multe explozii puternice şi distrugând o parcare din apropiere şi un bloc de apartamente.

Printre morţi s-au numărat 99 de poliţişti şi 11 pompieri, cărora nu li s-a spus despre prezenţa altor substanţe explozibile. Aproximativ 800 de persoane care locuiau în apropierea depozitului au fost rănite. O parte a portului din Tianjin a fost distrusă şi poluarea cu cianură a crescut în zonă mult peste limitele naţionale.

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte publicaţii din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost sever restricţionată.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi departamente ale poliţiei militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor