China dublează importul de cărbune rusesc, ignorând sancţiunile impuse de occidentali

Carbune. (photos.com)
A.P.
22.04.2022

Au trecut aproape două luni de când Rusia a invadat Ucraina, iar sfârşitul "operaţiunii speciale" nu pare foarte aproape, mai ales după ce Kremlinul a anunţat „faza a doua” a conflictului. Ca răspuns la invazia Rusiei, ţările occidentale au lovit Moscova cu o multitudine de sancţiuni, deşi acestea nu au fost, până în prezent, foarte eficiente în a opri maşina de război a Moscovei.

Livrările de cărbune cocsificabil rusesc către China s-au dublat în martie la 1,4 milioane de tone, în comparaţie cu 550.000 de tone pentru aceeaşi lună a anului trecut, potrivit Bloomberg, citând date vamale chinezeşti.

China a refuzat să aplice sancţiunile occidentale asupra produselor energetice ruseşti, mai ales pentru că achiziţionează cărbune inferior, folosit pentru fabricarea oţelului. Cărbunele rusesc se tranzacţionează cu mult sub preţurile pieţei oferite de alţi furnizori mari precum Indonezia şi Mongolia.

La începutul acestui luni, firmele chinezeşti de mărfuri au cumpărat cărbune şi ţiţei rusesc în yuani pentru a eluda sancţiunile occidentale care au blocat accesul unor bănci ale Rusiei la sistemul de plăţi SWIFT. Acest lucru poate sugera apariţia unei noi ordini economice emergente numită „Bretton Woods III”.

Rapoartele conform cărora regimul de la Beijing foloseşte moneda locală pentru a cumpăra produse energetice ruseşti doar sugerează că s-a deschis calea către o nouă ordine mondială, iar acest lucru se accelerează pe măsură ce diverse mărfuri încep să fie tranzacţionate în mai multe monede, nu numai în dolari.

Moscova are în vedere, de asemenea, un sistem de tranzacţionare rupii-ruble pentru comercianţii indieni de petrol, în timp ce Arabia Saudită ar putea începe să stabilească preţul unei cantităţi de ţiţeiul său în yuani pentru importatorii chinezi.

În timp ce Casa Albă a cerut ţărilor G-20 aplicarea de sancţiuni la produsele energetice ruse, sancţiunile lui Biden se lovesc de un „zid format din ţările BRIC ”, deoarece Brazilia, Rusia, India şi China, cunoscute ca BRIC, nu au cedat presiunii SUA, după cum nu au făcut-o nici Mexic, Arabia Saudită sau Africa de Sud.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor