Planurile Beijing-ului în Marea Chinei de Sud devin tot mai bizare [video]
alte articole
Planurile Chinei în Marea Chinei de Sud par să devină tot mai bizare. Începând cu decembrie 2013, Partidul Comunist Chinez (PCC) a creat peste 2.900 de acri de pământ în Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud.
China realizează acest lucru folosind nave care pompează nisip şi mâl de pe fundul oceanului pentru a construi insule noi. Apoi, ridică piste, barăci militare şi echipamente de supraveghere pe aceste insule.
Un raport al Departamentului american al Apărării, publicat săptămâna trecută, explică faptul că Marina chineză “a revendicat de 17 ori mai mult teren în ultimele 20 de luni decât ceilalţi pretendenţi la un loc în ultimii 40 de ani”, adăugând că aproximativ 95% din teritoriul revendicat în Insulele Spratly se află acum sub steagul Chinei.
Acest lucru creează nelinişti tot mai puternice atât în regiune cât şi pe plan internaţional.
În contextul unei presiuni internaţionale în continuă creştere, China a promis în 5 august că va opri aceste activităţi. Dar nu înainte de a depune un ultim efort uriaş de construire: 900 de acri din noul teritoriu de 2.900 de acri au fost creaţi într-o singură lună, între mai şi iunie.
Cei care au urmărit această chestiune şi-ar putea amint ce s-a mai întâmplat în lunile mai şi iunie. SUA şi-a intensificat eforturile de a colabora cu vecinii Chinei şi în 30 mai, în cadrul Dialogului pentru Securitate Shangri-La, secretarul american al apărării Ashton Carter a anunţat Southeast Asia Maritime Security Iniţiative pentru a răspunde provocărilor maritime din regiune.
Dar cei care au crezut că Beijingul îşi va respecta cuvântul s-au înşelat amarnic. “Presa americană a susţinut că este vorba de o schimbare în politica [Chinei], dar în realitate nu a fost vorba deloc de aşa ceva”, a declarat Mira Rapp-Hooper, director pentru Asia Maritime Transparency Iniţiative la Center for Strategic & Internaţional Studies, într-un interviu anterior cu Epoch Times.
În plus, strategia Chinei devine tot mai creativă: insule plutitoare.
Înseamnă ca ei [chinezii] intră în Faza a 2-a, adică se va trece la construirea de unităţi şi capabilităţi pe aceste insule.
Planul Chinei constă acum în construirea “unor structuri plutitoare foarte mari” (VLFS), a raportat în 9 august Navy Recognition, o revistă online a industriei apărării maritime.
“Primul VLFS identificat e lung de câţiva km şi este format din module plutitoare conectate între ele. [VLFS-ul] poate fi asamblat după nevoie şi poate fi folosit ca un chei, ca o bază de logistică şi ca un aeroport. O insulă mare plutitoare sau un mare aeroport plutitor pot fi realizate prin conectarea mai multor platforme plutitoare, ceea ce este un lucru valoros pentru utilizarea militară şi civilă, a declarat un expert intervievat de Shenzhen TV”, conform Navy Recognition.
Povestea acestor structuri mari plutitoare a fost raportată şi de Business Insider în 10 august dar, dintr-un anumit motiv, a fost ştearsă.
Navy Recognition a inclus în raportul său şi un material video care arată cum vor funcţiona structurile plutitoare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.