Japonia avertizează că Beijingul construieşte o nouă platformă în Marea Chinei de Est

China construieşte o nouă platformă maritimă în apropiere de linia de demarcaţie dintre apele sale teritoriale şi cele ale Japoniei, în Marea Chinei de Est, unde China dezvoltă câmpuri de gaze, a declarat guvernul nipon, conform publicaţiei The Age.
Fotografie aeriană care suprinde activităţile continue de revendicare teritorială ale Chinei asupra recifului Mischief din Insulele Spratly, în Marea Chinei de Sud, 11 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.07.2015

China construieşte o nouă platformă maritimă în apropierea liniei de demarcaţie dintre apele sale terioriale şi cele ale Japoniei, în Marea Chinei de Est, unde China dezvoltă câmpuri de gaze, a declarat guvernul nipon, conform publicaţiei The Age.

În cadrul unei întâlniri a comisiei speciale pentru legislaţia securităţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul nipon al Apărării Gen Nakatani a declarat că acţiunea ar putea deveni o problemă pentru securitate.

China „ar putea instala un sistem de radar pe platformă sau ar putea să o folosească ca o bază de operare pentru elicoptere sau drone în vederea desfăşurării de patrule aeriene”, a declarat Nakatani.

China urmăreşte să revendice recifele din Insulele Spratly din Marea Chinei de Sud pentru a construi un aerodrom şi instalaţii de comunicare, aşadar această ultimă descoperire ar putea indica progresul făcut în vederea creării unei baze militarizate în Marea Chinei de Est.

Guvernul nipon monitorizează în mod regulat această regiune prin patrule maritime sau aeriene. Totuşi, guvernul nu a oferit informaţii în privinţa numărului de platforme noi ce sunt construite, locaţiile şi mărimea lor sau alte detalii de acest gen. Planurile chineze privind construirea unei platforme în zonă au devenit evidente în iunie 2013.

Guvernul japonez a cerut ca acea construcţie să fie oprită, dar se pare că activitatea de construire a continuat.

Premierul nipon Shinzo Abe a declarat în cadrul întâlnirii de vineri a comisiei speciale a Camerei Inferioare că se opune deciziei Chinei de a continua dezvoltarea unilaterală a regiunii de interes.

În noiembrie 2013, China a declarat o zonă de identificare pentru apărare aeriană (ADIZ) în Marea Chinei de Est, deşi nu poate acoperi în întregime această zonă cu radarele instalate pe teritoriul său.

„Dacă ar fi instalat un radar pe platformă, acesta ar suplimenta zona ADIZ”, a declarat Nakatani comitetului. „[Această măsură] ar îmbunătăţi capacitatea Chinei de supraveghere şi avertizare, ceea ce le-ar putea oferi [forţelor militare chineze] o idee mai bună asupra activităţilor forţelor de apărare [nipone].”

Graniţa dintre Japonia şi China în Marea Chinei de Est nu este demarcată cu claritate. Zona unde este construită platforma se află de partea chineză a unei linii care marchează mijlocul distanţei dintre malurile celor două naţiuni.

În 2004, a ieşit la iveală faptul că Beijingul dezvoltă unilateral patru câmpuri de gaze în această regiune, la Shirakaba (numele chinez: Chunxiao), Kashi (Tianwaitian), Asunaro (Longjing) şi Kusunoki (Duanqiao).

Guvernele japonez şi chinez au căzut de acord în 2008 să înfiinţeze o regiune de dezvoltare comună pentru zonele maritime care se situează la mijloc şi să coopereze în privinţa dezvoltării câmpului de gaz Shirakaba, care este situat pe linia de demarcaţie.

Discuţiile asupra abordării şi dezvoltării celorlalte trei câmpuri de gaze sunt încă în desfăşurare, dar s-a înregistrat un mic progres.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor