Anchetă FBI: China voia să amplaseze o pagodă cu echipament de interceptare, într-un punct strategic din Washington

Joe Biden (st) şi Xi Jinping în Beijing, 18 august 2011
Joe Biden (st) şi Xi Jinping în Beijing, 18 august 2011 (Getty Images)
D.B.
23.07.2022

În 2017, guvernul chinez se oferea să cheltuiască 100 de milioane de dolari pentru a construi o grădină chinezească împodobită la Arboretul Naţional din Washington DC., completată cu temple, pavilioane şi o pagodă albă de 70 de metri. Pe hârtie, proiectul părea o afacere fantastică şi a avut darul de a-i încânta pe oficialii locali, care sperau că va atrage mii de turişti în fiecare an, se arată într-un material exclusiv publicat de CNN.

Potrivit sursei citate însă, atunci când oficialii americani de contrainformaţii au început să cerceteze detaliile, aveau să descopere numeroase semnale de alarmă.

Concret, aceştia au observat că pagoda ar fi fost amplasată strategic într-unul dintre cele mai înalte puncte din Washington DC, la doar trei kilometri de Capitoliul SUA, un loc perfect pentru colectarea de informaţii prin intermediul aparatelor de interceptare, după cum au afirmat mai multe surse familiare cu episodul. De asemenea, alarmant a fost şi faptul că oficialii chinezi au vrut să construiască pagoda cu materiale expediate în SUA în valize diplomatice, pe care oficialii vamali americani nu au voie să le examineze, după cum informează sursele, astfel că, până la urmă, oficialii federali au anulat discret proiectul înainte de începerea construcţiei.

Grădina anulată face parte dintr-o frenezie de activităţi de contraspionaj ale FBI şi ale altor agenţii federale, axate pe ceea ce oficialii de carieră din domeniul securităţii americane spun că a fost o escaladare dramatică a spionajului chinezesc pe teritoriul SUA în ultimul deceniu.

Cel puţin din 2017, oficialii federali au investigat achiziţiile chinezeşti de terenuri în apropierea infrastructurii critice, au închis un consulat regional de profil înalt considerat de guvernul SUA ca fiind un focar de spioni chinezi şi au blocat ceea ce au considerat a fi eforturi clare de a planta dispozitive de ascultare în apropierea unor instalaţii militare şi guvernamentale sensibile.

Printre cele mai alarmante lucruri descoperite de FBI se numără echipamentele Huawei fabricate în China şi amplasate pe turnurile de telefonie mobilă din apropierea bazelor militare americane din zonele rurale din Midwest. Potrivit mai multor surse familiarizate cu această chestiune, FBI a stabilit că echipamentele erau capabile să capteze şi să întrerupă comunicaţiile foarte restricţionate ale Departamentului Apărării, inclusiv cele utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale ţării.

În timp ce preocupările generale legate de echipamentele Huawei din apropierea instalaţiilor militare americane sunt bine cunoscute, existenţa acestei investigaţii şi concluziile sale nu au fost niciodată raportate. Originile sale datează cel puţin din timpul administraţiei Obama. Ea a fost descrisă pentru CNN de mai mult de o duzină de surse, inclusiv actuali şi foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale, toţi vorbind sub rezerva anonimatului, deoarece nu au fost autorizaţi să abordeze public subiectul.

Baza F.E. Warren Air Force Base, o bază de rachete strategice, este situată în Cheyenne, Wyoming, o zonă aflată în apropierea unei serii de turnuri de telefonie mobilă care utilizează echipamente Huawei.

Nu este clar dacă comunitatea de informaţii a stabilit dacă au fost interceptate şi trimise efectiv date către Beijing de la aceste turnuri.

Surse familiarizate cu această problemă spun că, din punct de vedere tehnic, este incredibil de dificil să dovedeşti că un anumit pachet de date a fost furat şi trimis în străinătate.

Guvernul chinez neagă cu tărie orice eforturi de spionaj asupra SUA. Într-o declaraţie pentru CNN, Huawei a negat, de asemenea, că echipamentele sale sunt capabile să opereze în orice spectru de comunicaţii alocat Departamentului Apărării.

Dar mai multe surse familiare cu investigaţia au declarat că nu există nicio îndoială că echipamentele Huawei au capacitatea de a intercepta nu doar traficul celular comercial, ci şi undele de aer foarte restricţionate folosite de armată şi de a întrerupe comunicaţiile critice ale Comandamentului Strategic al SUA, oferind guvernului chinez o potenţială fereastră către arsenalul nuclear american.

"Acest lucru intră în unele dintre cele mai sensibile lucruri pe care le facem. Ar avea un impact asupra capacităţii noastre de comandă şi control, în esenţă, cu triada nucleară. Asta intră în categoria "BFD". Dacă este posibil ca acest lucru să fie întrerupt, atunci este o zi foarte proastă", a declarat un fost oficial FBI care are cunoştinţă de anchetă.

Transformarea porumbeilor în şoimi

Foştii oficiali au descris concluziile anchetei ca fiind un moment de cotitură. Ancheta a fost atât de secretă încât unii factori de decizie politică de rang înalt de la Casa Albă şi din alte părţi ale guvernului nu au fost informaţi despre existenţa sa până în 2019, potrivit a două surse familiare cu această chestiune.

În acea toamnă, Comisia Federală pentru Comunicaţii a iniţiat o regulă care a interzis efectiv telecomunicaţiilor mici să folosească Huawei şi alte câteva mărci de echipamente fabricate în China. "Existenţa anchetei la cel mai înalt nivel a transformat unii porumbei în şoimi", a declarat un fost oficial american.

În 2020, Congresul a aprobat suma de 1,9 miliarde de dolari pentru a elimina tehnologia celulară Huawei şi ZTE de producţie chineză în zone întinse din America rurală.

Dar, doi ani mai târziu, niciunul dintre aceste echipamente nu a fost îndepărtat, iar companiile de telecomunicaţii din mediul rural încă aşteaptă banii federali de rambursare.

FCC a primit cereri pentru a elimina aproximativ 24.000 de echipamente de comunicaţii de producţie chineză, dar, potrivit unei actualizări din 15 iulie a comisiei, mai mult de 3 miliarde de dolari nu sunt suficiente pentru a rambursa toate companiile eligibile.

În lipsa unor fonduri suplimentare din partea Congresului, FCC a declarat că intenţionează să înceapă să ramburseze companiilor aprobate aproximativ 40% din costurile de eliminare a echipamentelor Huawei. FCC nu a precizat un termen privind momentul în care vor fi plătiţi banii.

La sfârşitul anului 2020, Departamentul de Justiţie a transmis Departamentului de Comerţ preocupările sale de securitate naţională cu privire la echipamentele Huawei şi a furnizat informaţii despre locul în care echipamentele se aflau în SUA, a declarat pentru CNN un fost oficial de rang înalt din cadrul forţelor de ordine din SUA.

După ce administraţia Biden a preluat mandatul în 2021, Departamentul Comerţului a deschis apoi propria investigaţie privind Huawei pentru a determina dacă este nevoie de măsuri mai urgente pentru a elimina furnizorul chinez de tehnologie din reţelele de telecomunicaţii din SUA, au declarat fostul oficial de aplicare a legii şi un înalt oficial american actual. Această anchetă a avansat lent şi este în curs de desfăşurare, a declarat actualul oficial american. Printre preocupările pe care oficialii din domeniul securităţii naţionale le-au remarcat se numără faptul că comunicaţiile externe de la echipamentele Huawei, care au loc atunci când software-ul este actualizat, de exemplu, ar putea fi exploatate de guvernul chinez.

În funcţie de ceea ce descoperă Departamentul Comerţului, operatorii de telecomunicaţii din SUA ar putea fi obligaţi să elimine rapid echipamentele Huawei sau să se confrunte cu amenzi sau alte sancţiuni.

Reuters a relatat prima dată despre existenţa anchetei Departamentului Comerţului. "Nu putem confirma sau infirma investigaţiile în curs de desfăşurare, dar ne angajăm să ne securizăm lanţul de aprovizionare cu tehnologie şi servicii de informaţii şi comunicaţii. Protejarea siguranţei şi securităţii persoanelor din SUA împotriva colectării de informaţii maligne este vitală pentru protejarea economiei noastre şi a securităţii naţionale", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Comerţului.

Oficialii americani de contrainformaţii au făcut recent o prioritate din publicarea ameninţărilor din China. În această lună, Centrul Naţional de Contrainformaţii şi Securitate al SUA a emis un avertisment către întreprinderile americane şi guvernele locale şi de stat cu privire la ceea ce consideră a fi eforturi mascate ale Chinei de a le manipula pentru a influenţa politica SUA.

Directorul FBI, Christopher Wray, tocmai a călătorit la Londra pentru o întâlnire comună cu înalţi oficiali britanici din domeniul aplicării legii pentru a atrage atenţia asupra ameninţărilor chinezeşti.

Într-un interviu în exclusivitate pentru CNN, Wray a declarat că FBI deschide o nouă investigaţie de contraspionaj în China la fiecare 12 ore.

"Asta înseamnă probabil aproximativ 2.000 de investigaţii. Şi asta fără să vorbim despre furtul lor cibernetic, unde au un program de hacking mai mare decât cel al oricărei alte naţiuni majore la un loc şi au furat mai multe date personale şi corporative ale americanilor decât orice altă naţiune la un loc", a spus Wray.

Întrebat de ce, după ani de zile de îngrijorări legate de securitatea naţională ridicate cu privire la Huawei, echipamentele sunt încă în mare parte amplasate în vârful turnurilor de telefonie mobilă din apropierea bazelor militare americane, Wray a spus că: "Suntem îngrijoraţi să permitem oricărei companii care este îndatorată unui stat-naţiune care nu aderă şi nu împărtăşeşte valorile noastre, dându-i posibilitatea de a se infiltra în infrastructura noastră de telecomunicaţii."

El a precizat că, în 2020, Departamentul de Justiţie a pus sub acuzare Huawei pentru conspiraţie de şantaj şi conspiraţie pentru furtul de secrete comerciale.

"Şi cred că asta este probabil tot ce pot spune pe această temă", a spus Wray.

Articolul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor