Probleme pentru gigantul chinez Huawei aflat pe o listă neagră a SUA. Profitul din primul semestru a scăzut cu 52%

(Wang Zhao/AFP/Getty Images)

Gigantul chinez Huawei Technologies a anunţat, vineri, că profitul său net din primele şase luni ale acestui an a scăzut la mai mult de jumătate din cauza condiţiilor economice dificile care au redus cererea din partea clienţilor, care au agravat problemele cauzate de restricţiile tehnologice din SUA.

Veniturile au scăzut cu 5,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 301,6 miliarde de yuani (44,73 miliarde de dolari), cu un declin mai accentuat în perioada ianuarie-martie, relatează Reuters.

“În timp ce afacerea noastră cu dispozitive a fost puternic afectată, afacerea noastră de infrastructură TIC şi-a menţinut o creştere constantă”, a precizat Ken Hu, preşedintele rotativ al Huawei, referindu-se la departamentul său de “business to business”.

Marja de profit a firmei chineze de tehnologie s-a redus la 5%, cu un profit net de 15,08 miliarde de yuani, potrivit calculelor Reuters, în scădere de la 31,39 miliarde de yuani în prima jumătate a anului 2021.

O economie slabă, lockdown-urile şi întreruperile cauzate de epidemia de Covid şi provocările din lanţul de aprovizionare au afectat afacerea cu dispozitive a companiei chineze, care vinde smartphone-uri şi laptopuri, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Veniturile din această afacere au scăzut cu mai mult de un sfert, la 101,3 miliarde de yuani.

De asemenea, Huawei şi-a mărit investiţiile în noi tehnologii şi afaceri, ceea ce a avut un impact asupra profitului.

Vânzările din al doilea trimestru în industria chineză a smartphone-urilor au scăzut cu 14,2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce volumele au atins minimul ultimului deceniu, a declarat luna trecută Counterpoint Research.

Totodată, Huawei dezvoltă noi linii de afaceri, inclusiv componente pentru maşini inteligente şi sisteme de eficienţă energetică, iar activitatea sa de servicii cloud acoperă 18% din piaţa în creştere a Chinei, potrivit firmei de consultanţă Canalys.

Statele Unite au plasat Huawei pe o listă neagră a exporturilor în 2019, măsură care a împiedicat gigantul chinez să aibă acces la tehnologie critică de origine americană, afectându-i capacitatea de a proiecta cipuri şi de a se aproviziona cu componente de la furnizori externi.

Interdicţia a devastat afacerea Huawei cu telefoane mobile, care a fost la un moment dat dominantă.

Huawei şi spionajul militar

În 2017, guvernul chinez se oferea să cheltuiască 100 de milioane de dolari pentru a construi o grădină chinezească împodobită la Arboretul Naţional din Washington D.C., completată cu temple, pavilioane şi o pagodă albă de 70 de metri.

Pe hârtie, proiectul părea o afacere fantastică şi a avut darul de a-i încânta pe oficialii locali, care sperau că va atrage mii de turişti în fiecare an, se arată într-un material exclusiv publicat de CNN.

Însă, atunci când oficialii americani de contrainformaţii au început să cerceteze detaliile, au descoperit numeroase semnale de alarmă. Pagoda, au observat ei, ar fi fost amplasată strategic într-unul dintre cele mai înalte puncte din Washington D.C., la doar trei kilometri de Capitoliul SUA, un loc perfect pentru colectarea de informaţii prin intermediul semnalelor, au declarat mai multe surse familiare cu situaţia.

De asemenea, alarmant a fost faptul că oficialii chinezi au vrut să construiască pagoda cu materiale expediate în SUA în colete diplomatice, pe care oficialii vamali americani nu au voie să le examineze, au menţionat sursele.

Oficialii federali au anulat discret proiectul înainte de începerea construcţiei.

Anularea construirii “grădinii” este rezultatul uneia din numeroasele activităţi de contraspionaj ale FBI şi ale altor agenţii federale, axate pe ceea ce oficialii de carieră din domeniul securităţii americane spun că a fost o escaladare dramatică a spionajului Chinei pe teritoriul SUA în ultimul deceniu.

Cel puţin din 2017, oficialii federali au investigat achiziţiile de terenuri de către China în apropierea infrastructurii critice, au închis un consulat regional de profil înalt considerat de Guvernul SUA a fi un focar de spioni chinezi, şi au blocat ceea ce au considerat a fi eforturi clare de a planta dispozitive de ascultare în apropierea unor instalaţii militare şi guvernamentale sensibile.

Printre cele mai alarmante lucruri descoperite de FBI se numără echipamentele Huawei fabricate în China şi amplasate pe turnurile de telefonie mobilă din apropierea bazelor militare americane din zonele rurale din Midwest.

Potrivit mai multor surse familiarizate cu această chestiune, FBI a stabilit că echipamentele erau capabile să capteze şi să întrerupă comunicaţiile foarte restricţionate ale Departamentului de Apărare, inclusiv cele utilizate de Comandamentul Strategic al SUA, care supraveghează armele nucleare ale ţării. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe