China cere SUA ridicarea tarifelor şi sancţiunilor, critică administraţia Trump

Ministrul iranian de externe Mohammad Zarif (st) dă mâna cu omologul său chinez, Wang Yi, după o conferinţă de presă comună în Beijing, 5 decembrie 2016.
Ministrul iranian de externe Mohammad Zarif (st) dă mâna cu omologul său chinez, Wang Yi, după o conferinţă de presă comună în Beijing, 5 decembrie 2016. (Captură Foto)

Beijingul este gata să conlucreze la restabilirea dialogului cu Washingtonul şi speră că SUA îşi abandonează politica de sancţiuni, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, afirmând că regimul comunist nu s-a amestecat niciodată în afacerile interne ale Americii.

Afirmaţia lui Wang Yi pare a fi contrazisă flagrant de rapoarte ale fostului şef al comunităţii de informaţii a SUA, John Ratcliffe.

"În ultimii ani, Statele Unite au întrerupt practic dialogul bilateral la toate nivelurile", a declarat Wang la un forum al Ministerului de Externe de la Beijing, luni.

Citiți și Organizaţie europeană: Sute de conturi Twitter legate de China au acţionat coordonat pentru a semăna dezbinare în perioada alegerilor SUA

Wang a dat vina pe administraţia fostului preşedinte american Donald Trump pentru deteriorarea relaţiilor bilaterale şi a cerut Washingtonului să creeze condiţii de cooperare, să ridice tarifele pentru mărfurile chineze şi să abandoneze sancţiunile impuse companiilor chineze hi-tech şi instituţiilor academice.

SUA a început o campanie împotriva Institutelor Confucius, pe care o mulţime de analişti le consideră oficine ale spionajului chinez şi puncte de racolare a viitorilor agenţi ai Chinei comuniste.

Citiți și Mike Pompeo: China comunistă ştia de transmiterea umană a virusului, dar a ales să conspire cu OMS

„Suntem pregătiţi să avem o comunicare sinceră cu SUA”, a spus Wang, subliniind că Beijingul şi Washingtonul trebuie să consolideze înţelegerea reciprocă prin dialog, în ciuda diferenţelor sociale, culturale şi istorice şi a diferitelor dezacorduri între cele două ţări.

Ministrul chinez de Externe a afimat că Beijingul nu s-a amestecat niciodată în afacerile interne ale SUA, respectând alegerea poporului american, aşa că Washingtonul trebuie să respecte şi interesele Chinei.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a criticat deseori Partidul Comunist Chinez pentru modul în care se foloseşte de instituţiile democratice internaţionale şi americane, cu scopul de a submina democraţia şi valorile occidentale. Pompeo a atras în mai multe rânduri atenţia că Partidul Comunist Chinez nu este China, dată fiind lipsa sa de legitimitate.

Citiți și Directorul comunităţii americane de informaţii: China e cel mai mare risc pentru SUA şi lumea liberă de la cel de-al Doilea Război Mondial

Wang a afirmat că SUA trebuie să înceteze să „calomnieze” Partidul Comunist Chinez şi sistemul politic al ţării şi trebuie să înceteze să susţină acţiunile eronate ale "forţelor separatiste" care susţin independenţa Taiwanului.

Ministrul de Externe a mai cerut administraţiei americane să nu "submineze suveranitatea" şi securitatea Chinei şi să nu se amestece în afacerile sale interne făcând declaraţii despre situaţia din Hong Kong, Tibet şi Xinjiang.

De curând, Joe Biden a justificat genocidul desfăşurat de regimul comunist chinez împotriva uigurilor în Xinjiang, afirmând că se datorează "diferenţelor culturale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe