Alegeri SUA: Şeful comunităţii americane de informaţii amână raportul despre eventuale interferenţe externe în alegeri

John L. Ratcliffe (Gabriella Demczuk-Pool/Getty Images)
Mimi Nguyen Ly
17.12.2020

Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale (DNI), agenţia SUA care coordonează comunitatea americană de informaţii, a anunţat miercuri seara că directorul John Ratcliffe a fost notificat de agenţiile de informaţii că acestea nu vor respecta termenul din 18 decembrie, stabilit printr-un ordin executiv, pentru a raporta eventuale amestecuri externe care au avut loc în timpul alegerilor din noiembrie, deoarece „agenţiile nu au a terminat coordonarea în proiect”.

Anunţul este deosebit de relevant pentru că aruncă o imagine asupra războiului care se duce de patru ani între administraţia Donald Trump şi serviciile de informaţii americane, în special FBI şi CIA.

„În această după-amiază, DNI a fost notificat de oficialii serviciilor de informaţii de carieră că agenţiile de informaţii nu vor respecta termenul limită din 18 decembrie, stabilit prin ordin executiv şi Congres pentru a prezenta evaluarea secretizată pe care comunitatea de intelligence trebuie să o înainteze, privind ameninţările externe la alegerile din SUA din 2020”, a anunţat Amanda Schoch, directorul DNI pentru comunicări strategice.

Biroul a confirmat că următorul raport include informaţii despre ameninţări externe „relevante” din alegerile recente.

"Comunitatea de intelligence a primit rapoarte relevante de la alegeri şi o serie de agenţii nu au terminat coordonarea cu privire la raport", a spus aceasta, adăugând că Ratcliffe rămâne angajat să lanseze rapid raportul.

18 decembrie marchează termenul de 45 de zile după alegerile generale din 3 noiembrie, când, conform ordinului executiv dat de Donald Trump în 2018, se aştepta ca DNI să prezinte un raport cu privire la eventuale tentative de interferenţă şi natura unei asemenea interferenţe, metodele utilizate şi persoanele care au fost implicate şi au autorizat asemenea activităţi.

Ordinul îndeamnă, de asemenea, guvernul SUA să impună sancţiuni automate naţiunilor străine, persoanelor fizice şi entităţilor despre care se constată că sunt implicate în încercarea de a se amesteca în alegerile din SUA.

Richard Grenell, fostul director interimar al serviciilor de informaţii naţionale, a scris pe Twitter chiar înainte de anunţ că Ratcliffe „susţine analiştii de carieră, care doresc ca opiniile lor să fie reflectate cu exactitate. Cu alte cuvinte, luptă pentru a împiedica politizarea comunităţii de intelligence”.

Grenell a transmis un raport Bloomberg care citează o sursă anonimă care afirma că Ratcliffe nu semnează raportul decât dacă reflectă pe deplin ameninţarea la adresa securităţii naţionale reprezentată de încercările Chinei comuniste de a influenţa rezultatul alegerilor americane din 2020. Grenell a adăugat: „John Ratcliffe are acces la cele mai sensibile informaţii. Asta e important."

DNI nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii din partea The Epoch Times.

La începutul acestui an, John Ratcliffe a afirmat că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii alegerilor din Statele Unite este Partidul Comunist Chinez (PCC).

„China reprezintă o ameninţare mai mare la adresa securităţii naţionale pentru SUA decât oricare altă naţiune din punct de vedere economic, militar şi tehnologic. Aceasta include ameninţări de influenţă şi interferenţă electorală”, a declarat Ratcliffe pentru Fox News.

Ratcliffe a afirmat că Beijingul este îngrijorat de faptul că preşedintele Donald Trump va câştiga un al doilea mandat, adăugând că agenţiile de inteligence au informat „sute de membri ai Congresului” exprimând îngrijorări cu privire la China „şi la eforturile sale sporite de a avea un impact asupra climatului politic al SUA în favoarea sa”.

Catherine Herridge de la CBS News a raportat la începutul acestei luni că Ratcliffe a declarat presei că există intervenţii externe în alegerile din noiembrie 2020 din partea Chinei, Iranului şi Rusiei.

O evaluare transmisă de Centrul Naţional de Contrainformaţii şi Securitate (NCSC) al DNI, publicată în luna august 2020, afirmă că Beijing-ul „preferă ca preşedintele Trump - pe care îl consideră imprevizibil - să nu câştige al doilea mandat”. Evaluarea continuă spunând că Rusia încearcă să îl „denigreze în primul rând” pe democratul Joe Biden, iar Iranul „încearcă să submineze instituţiile democratice americane, pe preşedintele Trump şi să dividă opinia publică înainte de alegerile din 2020”.

Ratcliffe a indicat în repetate rânduri China drept o ameninţare generală la adresa securităţii naţionale a SUA. El a scris un editorial pe 3 decembrie în Wall Street Journal, afirmând că „Republica Populară Chineză reprezintă cea mai mare ameninţare pentru America de astăzi şi cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei şi libertăţii din întreaga lume, după cel de-al doilea război mondial”.

În aceeaşi zi, el a declarat pentru CBS News: „China este o ameninţare economică şi o ameninţare tehnologică. Iar asta este ceva cu care Statele Unite nu au mai avut de-a face până acum".

Ordinul executiv 13848

Ordinul semnat de Trump în 12 septembrie 2018 prevede că după ce se va face o evaluare despre eventuale interferenţe electorale, procurorul general şi secretarul pentru securitatea internă vor avea la dispoziţie încă 45 de zile pentru a evalua raportul şi a lua o hotărâre. Dacă cele două departamente constată că a existat interferenţă electorală, vor trebui impuse automat sancţiuni pentru a restricţiona proprietatea persoanelor implicate.

Secretarul de stat şi secretarul trezoreriei ar trebui ulterior să recomande dacă sunt necesare sancţiuni suplimentare.

În ordin, Trump a menţionat folosirea stării de urgenţă naţională pentru a face faţă ameninţării de interferenţă electorală: „capacitatea persoanelor situate, în totalitate sau temporar, în afara Statelor Unite, de a interfera sau de a submina încrederea publicului în alegerile din Statele Unite, inclusiv prin accesarea neautorizată a votului şi a infrastructurii campaniei, sau distribuţia, sub acoperire, de propagandă şi dezinformare constituie o ameninţare neobişnuită şi extraordinară pentru securitatea naţională şi politică externă a Statelor Unite”.

„Deşi nu au existat dovezi ale unei puteri străine care să modifice rezultatul sau intabularea votului la alegerile din Statele Unite, puterile străine au încercat, de-a lungul istoriei, să exploateze sistemul politic liber şi deschis al Americii”, a scris Trump. „În ultimii ani, proliferarea dispozitivelor digitale şi a comunicaţiilor bazate pe internet a creat vulnerabilităţi semnificative şi a mărit amploarea şi intensitatea ameninţării de interferenţă străină, aşa cum este ilustrat în evaluarea comunităţii de informaţii din 2017”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor